Czym jest Savoir-vivre chyba nie trzeba przypominać, jednak czasami zdarza się nam zapomnieć o dobrych manierach. Przypinamy jak zachować się przy stole podczas posiłku i po spożyciu go.
Obiad lub kolacja w gronie rodziny czy znajomych to wspaniała okazja, aby porozmawiać i wymienić się ciekawymi doświadczeniami i spostrzeżeniami, których niemało było w ciągu dnia. Pamiętajmy jednak o tym, aby nigdy nie mówić z pełnymi ustami! Podczas przeżuwania kęsów pokarmu możemy kogoś przypadkowo opluć. Dlatego zanim nie skończymy przeżuwania i połykania kęsów pokarmu nie odzywajmy się!
Kiedy zajmiemy miejsce przy stole należy pamiętać, aby nie kiwać się i nie wiercić, ręce należy trzymać na stole. Nie opierać się łokciami o blat. Nie na miejscu będzie również zdejmowanie butów pod stołem. Należy siedzieć z wyprostowanymi plecami opierając się o oparcie krzesła.
Jeżeli jeszcze spożywasz posiłek, oprzyj sztućce o krawędź talerza, tak aby widelec nie dotykał noża. Sztućce stykające się pod kątem prostym informują obsługę stołu o prośbę dokładki.
Nóż i widelec złożone razem - równolegle na talerzu z prawej strony (na godzinę 5) sygnalizują, że posiłek został zakończony.
Komentarze