Pyszne, domowe i klasyczne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne. Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. Miskę z zagniecionym ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformuj pączki i pozostaw do wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe:
Wykonanie:
Przygotuj zaczyn. Ciepłe ale nie wrzące mleko wymieszaj z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Roztop masło (lub margarynę). Żółtka, jajko i resztę cukru ubij na parze w kąpieli wodnej. Resztę mąki wsyp do dużej miski. Dodaj wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacznij wyrabiać ciasto. Powoli dodawaj roztopione masło. Wyrób ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodaj spirytus i ponownie wyrób. Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 40-60 minut, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełoż na posypany grubo mąką blat i wywałkuj na grubość ok. 1 cm. Wykrój z niego krążki o średnicy 7 cm. Użyj np. szklanki, słoika itp.Na połowę krążków nałoż nadzienie i przykryj pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlep. Pączki układaj na posypanym mąką blacie, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
Smaż partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku lub głębokiej patelni z obu stron. Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C. Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
Pączki układaj na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Pączki posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Domowy lukier
1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody.
A.J.
Komentarze