Ocet jabłkowy

  • 24.11.2022
naturalny ocet jabłkowy
Źródło: pixabay.com

Ocet jabłkowy tradycyjnie stosuje się go do sałatek, dodaje do marynat. Od ponad 10 000 lat wiadomo o leczniczych i tonizujących właściwościach naturalnego octu jabłkowego. Poprawia trawienie, odchudza, łagodzi depresję, chroniczne zmęczenie. Codzienne spożycie w celach zdrowotnych powinno wynosić ok 2-3 łyżki dziennie.

Ocet jabłowy z drożdżami

Z jabłka usuń łodygę, umyj pod bieżącą wodą, odetnij zgniłe lub zepsute obszary. Drobno posiekaj lub zetrzyj . Wlej masę do słoika z szeroką szyjką. Podgrzej przegotowaną wodę, aby była ciepła. Rozpuść cukier i drożdże. Połącz składniki z masą jabłkową, wszystko dokładnie wymieszaj.

Składniki do produkcji octu:

  • jabłka lub okrawki owoców – 1 kg
  • cukier lub miód - 1 szklanka (200 g)
  • drożdże winne przyspieszające fermentację – 11 g
  • woda demineralizowana - 6 szklanek (1,2 l)

Mieszaninę pozostawia się na 7-10 dni w temperaturze 25-30 ° C do fermentacji (alkohol). Mieszaj masę codziennie.

 

Po upływie tego okresu przefiltruj ocet filtracyjny przez gazę. Jasnobrązowy lub żółty ocet należy wlać do czystego, suchego słoika. Przykryj cienką szmatką lub gazą, umieść w ciepłym miejscu do dalszej fermentacji (kwas octowy). Ten proces może potrwać ok 40-50 dni. Im dłużej trwa fermentacja, tym przyjemniejszy i łagodniejszy smak octu jabłkowego.

 

Ocet jabłkowy bez drożdży

  • Umyj od 5 do 10 owoców, usuń łodygę, chore i uszkodzone obszary. Zmiel jabłka i umieść w szerokim szklanym lub ceramicznym naczyniu.
  • Wlej tyle wody, aby pokrywała całą masę około 2-3 cm ponad poziom jabłek.
  • Dodaj ćwierć szklanki cukru do każdego litra wody, dokładnie wymieszaj.
  • Przykryj słoik lub miskę czystą serwetką lub ręcznikiem, pozwól mu fermętować przez tydzień w ciemnym miejscu codziennie mieszając plastikową łyżeczką.
  • Proces fermentacji jest najbardziej intensywny w temperaturach od 25 ° C do 27 ° C. Po tygodniu nadszedł czas, aby przelać gotowy ocet przez gazę do wyparzonych słoików.

 

A.J.