Ocet jabłkowy tradycyjnie stosuje się go do sałatek, dodaje do marynat. Od ponad 10 000 lat wiadomo o leczniczych i tonizujących właściwościach naturalnego octu jabłkowego. Poprawia trawienie, odchudza, łagodzi depresję, chroniczne zmęczenie. Codzienne spożycie w celach zdrowotnych powinno wynosić ok 2-3 łyżki dziennie.
Ocet jabłowy z drożdżami
Z jabłka usuń łodygę, umyj pod bieżącą wodą, odetnij zgniłe lub zepsute obszary. Drobno posiekaj lub zetrzyj . Wlej masę do słoika z szeroką szyjką. Podgrzej przegotowaną wodę, aby była ciepła. Rozpuść cukier i drożdże. Połącz składniki z masą jabłkową, wszystko dokładnie wymieszaj.
Składniki do produkcji octu:
Mieszaninę pozostawia się na 7-10 dni w temperaturze 25-30 ° C do fermentacji (alkohol). Mieszaj masę codziennie.
Po upływie tego okresu przefiltruj ocet filtracyjny przez gazę. Jasnobrązowy lub żółty ocet należy wlać do czystego, suchego słoika. Przykryj cienką szmatką lub gazą, umieść w ciepłym miejscu do dalszej fermentacji (kwas octowy). Ten proces może potrwać ok 40-50 dni. Im dłużej trwa fermentacja, tym przyjemniejszy i łagodniejszy smak octu jabłkowego.
Ocet jabłkowy bez drożdży
A.J.
Komentarze