Andruty znają naprawdę wszyscy. Można go przygotować na wiele uroczystości rodzinnych takich jak urodziny, imieniny czy po prostu zwykłe domówki. Trzeba przyznać, że nawet jeżeli pokroi się andruta na większe kawałki, to i tak ciężko poprzestać na jednym.
Skadniki:
Wykonanie:
Prostokątną blachę lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem roślinnym i wyłożyć andrutami, nawet dwukrotną warstwą, wypełniając całą powierzchnię formy. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, usuwając ogonki i gniazda nasienne. Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody, czekać,aż spęcznieje. Jabłka w salaterce skropić sokiem cytrynowym zasypać cukrem, by nie ściemniały. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z ubitą śmietaną, wyłożyć na wafle do formy, a część masy serowej zostawić na potem, mieszając ją z kakao. Jako drugą warstwę wyłożyć jabłka pokrojone w kostkę, nasączone sokiem cytrynowym i wylać na nie galaretkę jabłkową z torebki, dodając namoczoną żelatynę. Wstawić formę do lodówki na górną półkę do stężenia na 30-40 min. W trakcie chłodzenia wyjąć na chwilę blachę czy tortownicę z zawartością, wyłożyć na drugą warstwę masę kakaową i ponownie wstawić do lodówki. Chłodzić do 50 min. Po wyjęciu pokroić deser ostrym długim nożem.
A.J.
Komentarze