Ciasto pychotka na andrutach / waflach bez pieczenia

  • 19.02.2023
Andruty główny składnik ciasta
Źródło: pixabay.com

Andruty znają naprawdę wszyscy. Można go przygotować na wiele uroczystości rodzinnych takich jak urodziny, imieniny czy po prostu zwykłe domówki. Trzeba przyznać, że nawet jeżeli pokroi się andruta na większe kawałki, to i tak ciężko poprzestać na jednym.

Skadniki:

  • 2 opakowania kwadratowych lub okrągłych andrutów 
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 75 dag. jabłek pokrojonych w drobną kostkę
  • 1,5 łyżki żelatyny lub cukru żelującego
  • sok z cytryny
  • galaretka jabłkowa
  • pół l. śmietany kremówki
  • 15 dag. cukru pudru
  • 10 dag. kakao
  • 20 dag. tłuszczu do blachy

Wykonanie:
Prostokątną blachę lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem roślinnym i wyłożyć andrutami, nawet dwukrotną warstwą, wypełniając całą powierzchnię formy. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, usuwając ogonki i gniazda nasienne. Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody, czekać,aż spęcznieje. Jabłka w salaterce skropić sokiem cytrynowym zasypać cukrem, by nie ściemniały. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z ubitą śmietaną, wyłożyć na wafle do formy, a część masy serowej zostawić na potem, mieszając ją z kakao. Jako drugą warstwę wyłożyć jabłka pokrojone w kostkę, nasączone sokiem cytrynowym i wylać na nie galaretkę jabłkową z torebki, dodając namoczoną żelatynę. Wstawić formę do lodówki na górną półkę do stężenia na 30-40 min. W trakcie chłodzenia wyjąć na chwilę blachę czy tortownicę z zawartością, wyłożyć na drugą warstwę masę kakaową i ponownie wstawić do lodówki. Chłodzić do 50 min. Po wyjęciu pokroić deser ostrym długim nożem.

 

A.J.

 
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.