Orzechy to skarbnica zdrowia, ale nie wszystkie są sobie równe. Poznaj ranking najzdrowszych orzechów i dowiedz się, których gatunków powinno się jeść więcej, a które lepiej ograniczyć. Wybierz mądrze i ciesz się pysznymi i odżywczymi przekąskami!
Orzechy to pyszna i odżywcza przekąska, która może być częścią zdrowej diety. Dostarczają one wielu ważnych składników odżywczych, w tym zdrowych tłuszczów, błonnika, białka, witamin i minerałów. Jednak nie wszystkie orzechy są sobie równe pod względem wartości odżywczej. Niektóre gatunki są bogatsze w pewne składniki odżywcze niż inne, a niektóre mogą mieć wyższą zawartość kalorii i tłuszczu.
Bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, witaminę E i magnez. Mogą poprawiać zdrowie serca, mózgu i kości.
Dobrze źródło witaminy E, magnezu, wapnia i błonnika. Mogą wspomagać zdrowie serca, kości i mięśni.
Zawierają dużo magnezu, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Mogą wspomagać zdrowie układu nerwowego i mięśni.
Bogate w selen, magnez i fosfor. Selen jest ważny dla zdrowia układu odpornościowego i tarczycy.
Dobrze źródło błonnika, witaminy A i luteiny. Mogą wspomagać zdrowie oczu i układu pokarmowego.
Zawierają najwięcej kalorii i tłuszczu spośród wszystkich orzechów. Należy je jeść z umiarem, aby nie przytyć.
Bogate w kalorie i tłuszcze nasycone. Należy je jeść z umiarem, aby dbać o zdrowie serca.
JP
Pamiętaj, że orzechy to zdrowa, ale kaloryczna przekąska. Należy je jeść z umiarem w ramach zbilansowanej diety.
Komentarze