Zatrucie pleśnią. Kiedy żywność staje się zagrożeniem?

  • 26.10.2023
Mikotoksykoza: Walka z Zatruciem Pleśnią na Twoim Talerzu
Źródło: freepik.com

Zatrucie pokarmowe to nieprzyjemny problem, który może wyniknąć z nieuwagi w przechowywaniu żywności. Jednak zatrucie pleśnią to szczególnie poważny przypadek, który wymaga uwagi i działań zapobiegawczych. W artykule tym przyjrzymy się bliżej temu zagrożeniu, jego objawom, leczeniu oraz skutecznym sposobom profilaktyki, aby każdy mógł cieszyć się bezpiecznymi i smacznymi posiłkami.

Czym jest mikotoksykoza?

Grzyby powszechnie nazywane pleśnią rozwijają się w wilgotnych warunkach, wytwarzając trujące toksyny. Toksyny pleśni, czyli mikotoksyny powodują ostre lub przewlekłe zatrucia zwane mikotoksykozą. Mikotoksyny są niezwykle szkodliwe dla zdrowia człowieka, a w najcięższych przypadkach mogą nawet doprowadzić do śmierci.

Jakie produkty mogą zawierać mikotoksyny?

Toksyny zawarte w pleśni dotykają powszechnie dostępnych produktów, m.in.:

  • orzeszki ziemne,
  • ziarna kukurydzy i przetwory z tych ziaren,
  • ziarna zbóż,
  • mąka,
  • pieczywo,
  • wino i
  • piwo.

Uwaga! Odkrojenie spleśniałej części owocu nie wystarczy. Toksyny bowiem znajdują się w całym owocu, dlatego należy go wyrzucić.

Jakie są objawy zakażenia mikotoksynami pleśni?

Niestety nie istnieją charakterystyczne objawy zatrucia pleśnią. Do najczęstszych objawów zaliczamy:

  • zaburzenia prawidłowej pracy układu pokarmowego, tj. biegunka, ból brzucha, wymioty,
  • zmęczenie, apatyczność,
  • zaburzenia krzepliwości krwi,
  • bóle i sztywność stawów,
  • zaburzenia koncentracji, problemy z pamięcią,
  • zawroty głowy,
  • utratę przytomności.

Toksyny obecne w pleśni mogą prowadzić nie tylko do zatrucia, ale także do rozwoju alergii, chorób układu oddechowego, chorób wątroby, wrzodów, krwawień w jelitach. Mikotoksyny mogą mieć również niekorzystny wpływ na układ nerwowy.

Jak leczyć zatrucie pleśnią?

Po zatruciu toksynami pleśni, które objawiają się biegunką, należy podać węgiel aktywowany, który posiada właściwości usuwania toksyn z organizmu i ochrania podrażnione błony śluzowe. Kolejnym krokiem jest wizyta u lekarza, który stwierdzi, czy konieczna jest hospitalizacja. Ostre zatrucie może doprowadzić nawet do śmierci. Niestety dotychczas nie odkryto skutecznego leku na usunięcie toksyn z organizmu, dlatego tak ważna jest prewencja.

Co zrobić, by zminimalizować ryzyko zatrucia pleśnią?

  1. Nie wykrawaj zgniłych miejsc w obitych owocach i nie zjadaj reszty. Taki owoc jest w całości zainfekowany toksynami pleśni, które mogą znajdować się nawet w pestkach.
  2. Jeśli pleśń znajduje się na wierzchu jogurtu czy dżemu, nie usuwaj jej łyżeczką. Najprawdopodobniej całe jedzenie jest zainfekowane. Nie każda pleśń ma kolor biały, istnieje wiele jej odmian, w tym o barwie żółtej, niebieskiej lub zielonej.
  3. Produkty spożywcze zawsze dotykaj czystymi rękami.ojenia.
  4. Zwracaj uwagę na zalecenia producenta odnośnie właściwego przechowywania żywności. Produkty znajdujące się w sklepowej lodówce jak najszybciej powinny znaleźć się po zakupie w naszej lodówce.
  5. Pleśń może urosnąć pod tapetą, wykładziną czy w narożniku wanny. Należy ją wówczas jak najszybciej usunąć. Aby zapobiec powstawaniu pleśni, należy regularnie wietrzyć mieszkanie.
  6. Utrzymuj lodówkę w czystości i myj ją co jakiś czas, ponieważ pozostałości jedzenia i inne nieczystości to idealne siedlisko dla rozwoju grzybów.
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.