Zazwyczaj w naszych domach pojawiają się naleśniki w wersji na słodko. Zatem wypróbuj wersji wytrawnych naleśników. Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym to super pomysł na niebanalny obiad. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Farsz składa się z mięsa mielonego, uduszonych z cebulą pieczarek i sosu pomidorowego. Dodatek to ciągnący się ser, który idealnie pasuje do tego dania.
Składniki:
Wykonanie:
Przygotować tradycyjne naleśniki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na odrobinie masła. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić do zarumienienia. Kolejno do cebuli dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki, całość dusić do momentu odparowania wody z pieczarek. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem. Mięso doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Podsmażyć na odrobinie oliwy. Następnie do mięsa przełożyć podsmażone pieczarki z cebulą. Dodać sos pomidorowy, wymieszać.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na każdego naleśnika wyłożyć porcję farszu, zostawiając wolne brzegi. Kolejno farsz posypać startym na tarce serem żółtym. Dwa przeciwne boki naleśnika złożyć do środka, całość zwinąć w rulonik. Naleśniki ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Majonez wymieszać z ketchupem i takim sosem posmarować wierzch naleśników. Całość posypać serem żółtym. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut.
A.J.
Komentarze