Magnez, choć niewielki, odgrywa ogromną rolę w naszym zdrowiu. Niestety, statystyki alarmują – wielu z nas dostarcza zbyt małą ilość tego ważnego pierwiastka wraz z codzienną dietą. Czym grozi niedobór magnezu i jak go unikać? Czy jednak istnieje ryzyko, że możemy spożywać go zbyt dużo? W artykule rozwiejemy wątpliwości dotyczące magnezu i pokażemy, jak zadbać o jego właściwy poziom w organizmie.
Magnez to pierwiastek mający szczególnie ważne znaczenie biologiczne. Odpowiada on za prawidłowe funkcjonowanie i przekazywanie sygnałów w układzie nerwowym. Ponadto, stanowi istotny budulec tkanki kostnej oraz pozwala utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Wpływa także na pracę serca, zmniejszając ryzyko choroby niedokrwiennej i arytmii. Bierze on także udział w poprawnym działaniu układu odpornościowego oraz jest stosowany w przypadku zaostrzenia objawów astmy. Ponadto, w cukrzycy typu II zmniejsza insulinooporność oraz ryzyko przewlekłych powikłań cukrzycowych np. zwyrodnień układu nerwowego, nerek czy uszkodzeń narządu wzroku. W ciąży natomiast zapobiega on rzucawce ciężarnych.
Łagodny niedobór magnezu najczęściej nie daje objawów. Gdy niedobór jest większy, mogą wystąpić:
Do objawów przewlekłego niedoboru magnezu należą:
Dziennie zapotrzebowanie osoby dorosłej na magnez mieści się w przedziale 320-420 mg w zależności od wieku i płci. Zapotrzebowanie to rośnie u kobiet będących w ciąży, a u kobiet karmiących piersią pozostaje na tym samym poziomie co przed ciążą. Aby zapobiegać niedoborom, warto wprowadzić w codziennej diecie produkty bogate w magnez. Bogatym źródłem tego pierwiastka są między innymi: rukola, natka pietruszki, migdały, pestki dyni, szczaw, kakao, gorzka czekolada, kasza gryczana, fasola, awokado, szpinak, orzech włoski, banan. Poniżej przykłady produktów spożywczych, w których znajdziemy duże ilości magnezu:
Jeśli zbilansowana dieta nie przynosi rezultatów, można skorzystać z preparatów aptecznych. Należy jednak zwrócić uwagę na postać magnezu, jaka występuje w danym preparacie. Warto pamiętać, że nie wszystkie sole tego pierwiastka należą do dobrze przyswajalnych. Np. węglan, tlenek są solami nieorganicznymi, które bardzo słabo wchłaniają się z przewodu pokarmowego. Dobrze przyswajalnymi związkami magnezu są natomiast: mleczan, cytrynian i asparaginian. Są to sole bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, przez co łatwo wchłaniają się w jelicie cienkim.
Nadmiar magnezu przyczynia się do nieprawidłowego funkcjonowania organizmu:
Do przedawkowania magnezu może dojść u osób, które suplementują ten pierwiastek w zbyt dużej ilości lub dodatkowo obok preparatów magnezowych stosują także leki zobojętniające kwas żołądkowy czy preparaty przeczyszczające. Zarówno niedobór, jak i nadmiar magnezu mają wiele działań niepożądanych. Oszacujmy zatem, czy dodatkowa suplementacja tego pierwiastka jest potrzebna przy zachowaniu odpowiedniej diety.
Komentarze