Otręby to niezwykle cenne składniki pochodzące zewnętrznej warstwy ziaren zbóż, które przez wiele lat były niedoceniane, a nawet odrzucane. Dziś jednak zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje niezliczone korzyści dla zdrowia i dietetyczne walory. Otręby stanowią bogate źródło błonnika, witamin, minerałów i innych substancji odżywczych, które przyczyniają się do utrzymania zdrowego układu pokarmowego, regulacji wagi ciała i poprawy ogólnego samopoczucia. W niniejszym artykule dowiemy się więcej na temat różnych rodzajów otrębów, ich wartości odżywczej oraz najlepszych sposobów, jak jeść otręby, aby czerpać maksymalne korzyści dla zdrowia. Odkryjmy razem, dlaczego warto wprowadzić otręby do swojej codziennej diety i jakie przepisy mogą Ci pomóc w włączeniu ich do Twojego menu.
Przyjmuje się, że maksymalna dawka otrębów to 2-3 łyżki na dzień. Należy jednak wprowadzać je do diety stopniowo (każdy organizm może w inny sposób reagować na dodanie ich do diety). Warto zacząć od łyżeczki, by później móc spożywać ich więcej. Dodatkowo, nie zaleca się przyjmowania dziennej dawki otrębów w jednym posiłku (szczególnie jeżeli są to 2-3 łyżki), a dodawanie ich do kilku posiłków.
Zaletą otrębów jest stosunkowo neutralny smak, co daje możliwość wykorzystania ich w daniach wytrawnych, jak i w słodkich. Oto kilka sposobów wykorzystania otrębów w kuchni:
Sposobów spożycia otrębów jest mnóstwo – ograniczać nas może jedynie wyobraźnia. Włączając je do swojej diety poza smacznym dodatkiem do potraw, zyskasz i odczujesz korzyści dla zdrowia.
Złoty środek i umiar – zasady te warto stosować również w zdrowym odżywianiu. Podobnie jak w przypadku wielu składników spożywczych, również w kwestii otrębów nie warto przesadzać w żadną stronę. O ile spożywanie ich w umiarkowanych ilościach może przynieść pozytywne skutki, o tyle nadmiar niestety może zaszkodzić. Zbyt duże spożycie otrębów może spowodować ból brzucha, wzdęcia, zaparcia. Dodatkowo, ich nadmiar zmniejsza wchłanianie niektórych składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk (odpowiedzialny za to jest głównie zawarty w otrębach kwas fitynowy. Celuloza i pektyny również utrudniają wchłanianie wapnia). Spożycie otrębów w zbyt dużej ilości może wywołać reakcje alergiczne, niekorzystnie wpływać na gospodarkę hormonalną, a także może prowadzić do zespołu jelita wrażliwego. Najmniej kwasu fitynowego i lektyny, które są związkami prowadzącymi do tych przypadłości, mają otręby owsiane. Są one także bogatsze w lepszego rodzaju błonnik.
Mimo że mogą poszczycić się wieloma cennymi właściwościami, nie wszystkim spożywanie ich jest wskazane. Kto nie powinien jeść otrębów? Poniżej prezentujemy listę głównych przeciwskazań do jedzenia otrębów:
Otręby owsiane uznawane są przez wielu za jedne z najzdrowszych rodzajów otrębów. Zawarty w nich tłuszcz składa się w 40% z kwasu linolowego, który z uwagi na fakt, iż zapobiega sklerozie, zalecany jest szczególnie w diecie starszych osób.
Otręby pszenne zawierają szczególnie dużo błonnika, bo aż 43,6 g w 100 gamach, dlatego mocno aktywizują metabolizm.
Otręby żytnie wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego. Otręby pochodzące z przemiału ziaren są jedną z form najlepiej przyswajalnych przez organizm. Dlatego też zaleca się je w walce z nadwagą i nadciśnieniem.
Otręby gryczane dzięki ich regularnemu spożywaniu wzbogacamy organizm o błonnik gryczany stanowiący cenne wsparcie dla układu pokarmowego, otręby znane są przy tym również jako produkt wzmacniający odporność, przyspieszający metabolizm oraz regulujący poziom cholesterolu we krwi.
Otręby orkiszowe dedykowane są wszystkim którym zależy na wzroście tkanki mięśniowej, ponieważ zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Orkisz zawiera kwas krzemowy, korzystnie wpływający na wygląd skóry, paznokci i włosów, dodatkowo poprawia koncentrację i aktywność mózgu.
Komentarze