Tran rybny, pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego, to naturalne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz witamin A i D. Zapraszamy do zgłębienia tajemniczych właściwości tego rybiego eliksiru i dowiedzenia się, dlaczego warto go uwzględnić w diecie.
Tran i olej z wątroby rekina różnią się składem zawartości składników odżywczych i mikroelementów.
Olej z wątroby rekina zawiera cenne składniki. Alkiloglicerole są to lipidy, które mocno wspomagają system odpornościowy i wspomagają walkę z nowotworami, hamując wzrost komórek nowotworowych i indukując apoptozę, czyli śmierć komórki. Związki te wykazują też bardzo dobre działanie przeciwbakteryjne oraz powodują wzrost liczby krwinek czerwonych.
Drugą ważną substancją zawartą w oleju z rekina jest skwalen, który wspomaga prawidłową pracę układu immunologicznego. Posiada on właściwości przeciwutleniające i chroniące komórki przed wolnymi rodnikami. Skwalamina natomiast wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W oleju z rekina kwasy omega-3 występują w znacznie mniejszym stężeniu niż w tranie z dorsza. Natomiast witaminy A, E i D doskonale chronią kości i zęby oraz ściany naczyń krwionośnych.
Tran z ryb dorszowatych zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, z których powstają eikozanoidy o właściwościach przeciwzapalnych. To dzięki nim układ odpornościowy działa sprawniej. Oddziaływanie nienasyconych kwasów tłuszczowych na organizm jest bardzo cenne. Wspomagają one pracę mózgu poprzez poprawę jego ukrwienia, usprawniają przepływ bodźców w mózgu oraz funkcjonowanie układu krążenia poprzez redukcję stężenia triglicerydów i „złego” cholesterolu (LDL), a wzrost stężenia „dobrego” cholesterolu (HDL). Takie działanie chroni przed rozwojem miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
Zarówno olej z rekina, jak i tran z dorsza to naturalna skarbnica zdrowia.
UWAGA!
Niewskazane jest przyjmowanie obu suplementów równocześnie, ze względu na zawartość witamin D i A, które należy przyjmować w określonej dawce na dobę w celu uniknięcia przedawkowania.
Dla kogo i kiedy?
Główne korzyści:
Dla układu krwionośnego:
Witamina D dla kości:
Dodatkowe Korzyści:
Wybór formy:
Dawkowanie:
Sezon kuracji:
Skup się na składzie:
Przemyślany wybór:
Pamiętaj, że każdy organizm jest inny, więc warto dostosować suplementację tranem do swoich własnych potrzeb i trybu życia.
Komentarze