Dbanie o opiekę i zrównoważoną dietę dla dzieci to priorytet każdego rodzica. Kiedy jednak pojawia się włączanie nowych produktów, takich jak grzyby, pojawia się kilka pytań dotyczących bezpieczeństwa i prawidłowego wieku. W tym artykule dowiemy się czy dzieci mogą jeść grzyby, jakie gatunki grzybów są szkodliwe, a także od jakiego wieku warto wprowadzić je do diety dziecięcej. Niewątpliwie jest to temat bardzo kontrowersyjny.
Dziecku, co najmniej do 12 r.ż., nie podajemy grzybów leśnych ze względu na zbyt duże ryzyko zatrucia. I nie jest argumentem, że zbierał je wujek czy tato, który na grzybach zna się jak mało kto. Bo wujek czy tato może się pomylić, a ta pomyłka kosztuje czasem życie lub zdrowie dziecka i nie jest warta smaku grzyba, choćby był najpiękniejszym i największym prawdziwkiem. I o tyle o ile organizm dorosłego jakoś tam da sobie radę z tym zatruciem, to organizm dziecka jest na to za słaby. Zanim podamy dziecku jakiekolwiek grzyby, musimy mieć pewność, że są to grzyby jadalne. Na własną rękę nie należy dodawać do posiłku grzybów innych niż te kupowane w sklepie, ponieważ wszystkie, nawet pieczarki czy kurki, mają swoje odpowiedniki trujące.
PAMIĘTAJ! Nie wystarczy wyjąć z sosu, zupy, czy bigosu wrzuconego grzyba (trujące substancje są już przecież w potrawie).
Każdego roku dochodzi w Polsce do zatruć muchomorem sromotnikowym, który jest łatwy do pomylenia z kanią. Zawarta w muchomorze sromotnikowym amanityna niszczy wątrobę, prowadząc do śmierci. Medycyna nie ma i nie zna antidotum na tę truciznę. Wystarczy zjeść jednego małego muchomora, a jedynym ratunkiem i to przy dużym szczęściu będzie pilny przeszczep wątroby. Amanityna ulega rozpadowi dopiero w temperaturze około 300 st. C. Zamarynowany muchomor sromotnikowy jest trujący nawet po 10 latach. Grzybów nie pozbawi też trucizny włożenie srebrnej łyżeczki do garnka, gdy ich gotujemy ani ich wielokrotne zagotowywanie.
Grzyby hodowlane można wprowadzić do diety niemowląt już po 6 miesiącu życia. Można podać dziecku grzyby hodowlane takie jak pieczarki, boczniaki czy kurki. Wprowadzamy je do diety dziecka tak, jak inne warzywa czy owoce, jednak nie na surowo. Są smaczne, wartościowe i można przygotować z nich wiele pysznych potraw. Pamiętaj jednak o tym, by podawać je, w odpowiedniej dla wieku i umiejętności dziecka, formie. Ważne jest także odpowiednie zbilansowanie posiłku, ponieważ grzyby są niskokaloryczne, dlatego zadbaj, by podać je z gęstymi odżywczo i energetycznie produktami.
Grzyby, składają się z dużej ilości wody (około 70%), zawierają też białko. Najwięcej go zawiera grzyb hodowlany, którym jest m.in. pieczarka. Natomiast borowiki zawierają go dwa razy więcej niż mięso wołowe.
Grzyby są cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają m.in. miedź, potas, cynk, selen, magnez i witaminę D. To jedyne nieodzwierzęce źródło tej witaminy. Zawierają też spore ilości witaminy B i C. Grzyby zawierają także substancje bioaktywne , które chronią tkanki i mogą zapobiegać niektórym chorobom np. redukując ryzyko chorób cywilizacyjnych. Do takich substancji należą obecne w grzybach glutation czy wspierające działanie układu odpornościowego beta-glukany. To także bogactwo błonnika , który sprzyja rozwojowi mikroflory bakteryjnej w naszych jelitach i ułatwia wypróżnienia. Zmniejsza także ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i obniża poziom cholesterolu.
Komentarze