Gruszki to owoce, które od wieków cieszą się popularnością ze względu na swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Są one bogate w witaminy, minerały i błonnik, co sprawia, że są nie tylko pyszne, ale także korzystne dla zdrowia. Dlatego warto przyjrzeć się bliżej właściwościom gruszek i dowiedzieć się, dlaczego warto włączyć je do naszej codziennej diety. Gruszki to owoc, który występuje w wielu odmianach, różniących się smakiem i konsystencją miąższu. Niezależnie od odmiany, gruszki mają wiele wspólnych korzyści zdrowotnych, które sprawiają, że są cennym elementem zrównoważonej diety. Niezależnie od tego, czy lubisz jeść gruszki na surowo, w sałatkach, czy też w formie dżemów czy kompotów, odkryjesz, dlaczego warto włączyć te owoce do swojej diety.
Grusza (Pyrus L.) to rodzaj niedużych drzew z rodziny różowatych. Jej owoce zwykle mają wydłużony kształt i charakterystyczne zagłębienie przy kielichu. W ich miąższu można wyczuć twarde skupiska, zbudowane z komórek kamiennych, których ściany wysycone są krzemionką lub węglanem wapnia. Ale w nowych odmianach znajdują się jedynie śladowe ilości tych komórek.
Gruszka i jej wartości odżywcze są nie do przecenienia. W tych soczystych owocach kryje się wiele witamin, m.in. A, B1, B2, B6, C i PP oraz składników mineralnych, jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo oraz pewne ilości boru i jodu. Owoce zawierają też sporo kwasów organicznych i błonnika pokarmowego, których ilość maleje w procesie dojrzewania gruszki.
Im dojrzalszy owoc, tym więcej w nim węglowodanów, dlatego warto wybierać gruszki nieco twardsze. Gruszka ma cenne wartości odżywcze - co ciekawe, to w grubej, ziarnistej skórce kryje się najwięcej cennych składników.
Poza tym, że gruszki mają wartości odżywcze, składają się przede wszystkim z wody i nie zawierają dużo kalorii – w 100 gramach owoców (czyli jednej, średniej gruszce) znajduje się ok. 57-60 kilokalorii. To również bogate źródła błonnika, który pomaga uregulować rytm wypróżnień, normuje stężenie cholesterolu we krwi i wypełnia żołądek – nasilając i przedłużając uczucie sytości po posiłku. Dlatego, soczyste owoce często włącza się do diet odchudzających.
Gruszki, dzięki zawartości boru, korzystnie wpływają na pracę mózgu. Chrupanie soczystych owoców poprawia pamięć i koncentrację oraz pomaga przetrwać czas wytężonej pracy umysłowej. Wartości odżywcze gruszki dla mózgu powinni docenić szczególnie uczniowie i studenci w czasie sesji i egzaminów. Ale bor pełni też wiele innych, istotnych funkcji w organizmie, m.in. odpowiada za prawidłowy transport wapnia i zapobiega ubytkom tego minerału z kości. Dlatego spożywanie gruszek zaleca się pacjentom w ramach profilaktyki osteoporozy.
Gruszka wartości odżywcze i zdrowotne ma jeszcze wyższe, ponieważ w składzie zawiera również pewne ilości jodu, dzięki któremu tarczyca pracuje bez zakłóceń i nie pojawiają się w jej obrębie żadne patologie.
Gruszka ma wartości odżywcze dla włosów i dobrze wpływa na ich stan, dlatego wyciąg z tych owoców znaleźć można w składzie niejednego szamponu. Ponadto ekstrakty wspomagająco stosuje się w terapiach trądziku i innych zmian skórnych. Ale można używać ich też do codziennej pielęgnacji cery, która nie wykazuje poważniejszych problemów.
Wyciąg z gruszek działa wygładzająco, kojąco i nawilżająco, poza tym wspomaga procesy odnowy komórkowej, zapobiega szkodliwemu wpływowi wolnych rodników i promieni słonecznych – pozwala dłużej cieszyć się młodą, piękną i zdrową skórą.
Gruszki bardzo rzadko wywołują odczyny alergiczne; uczulenie tego rodzaju częściej dotyka pacjentów z alergią na pyłki drzew (głównie brzozy). Przykre objawy pojawiają się zwykle w wyniku reakcji krzyżowej między pyłkami drzew i białkami pokarmowymi.
Gruszki wbrew pozorom nie należą do owoców ciężkostrawnych, należy tylko dokładnie pogryźć je przed połknięciem. Lepiej nie obierać ich ze skórki, w której kryje się prawdziwe bogactwo cennych związków. Pacjentom z chorobami dróg żółciowych zaleca się jednak ostrożność, zwłaszcza w przypadku spożywania surowych owoców. W takich przypadkach bezpieczniej sięgać po gruszki w postaci gotowanej.
Gruszka ma wartości odżywcze i smakowe, które warto docenić. Z gruszek najczęściej przyrządza się desery i przetwory (nie zawsze na słodko). Amatorzy soczystych owoców dodają je do mięs – ich aromat fantastycznie podkreśla smak pieczonej kaczki i piersi z kurczaka. To również element wykwintnych sałatek, który idealnie współgra z serami pleśniowymi, orzechami i rukolą.
Świeże, miękkie gruszki wspierają procesy trawienne; łagodzą stany zapalne dróg moczowych i objawy kamicy nerkowej. Kompot z suszonych gruszek świetnie gasi pragnienie nawet w najbardziej upalne dni; przy tym działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Sok z tych owoców pomaga obniżyć wartości ciśnienia tętniczego i zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych.
Z owoców gruszy przyrządza się też napary i stosuje je jako okłady, które przyspieszają gojenie ran.
Gruszki i ich wartości odżywcze dla zdrowia, koncentracji i urody są nie do zastąpienia. Warto często sięgać po świeże owoce, które w sklepach dostępne są przez cały rok.
Komentarze