Gruszki w diecie. Cenne składniki odżywcze i korzyści dla zdrowia

  • 06.09.2023
Słodkie i Zdrowe: Dlaczego Gruszki Powinny Stać Się Stałym Elementem Twojego Menu
Źródło: pixabay.com

Gruszki to owoce, które od wieków cieszą się popularnością ze względu na swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Są one bogate w witaminy, minerały i błonnik, co sprawia, że są nie tylko pyszne, ale także korzystne dla zdrowia. Dlatego warto przyjrzeć się bliżej właściwościom gruszek i dowiedzieć się, dlaczego warto włączyć je do naszej codziennej diety. Gruszki to owoc, który występuje w wielu odmianach, różniących się smakiem i konsystencją miąższu. Niezależnie od odmiany, gruszki mają wiele wspólnych korzyści zdrowotnych, które sprawiają, że są cennym elementem zrównoważonej diety. Niezależnie od tego, czy lubisz jeść gruszki na surowo, w sałatkach, czy też w formie dżemów czy kompotów, odkryjesz, dlaczego warto włączyć te owoce do swojej diety.

Gruszka – wartości odżywcze

Grusza (Pyrus L.) to rodzaj niedużych drzew z rodziny różowatych. Jej owoce zwykle mają wydłużony kształt i charakterystyczne zagłębienie przy kielichu. W ich miąższu można wyczuć twarde skupiska, zbudowane z komórek kamiennych, których ściany wysycone są krzemionką lub węglanem wapnia. Ale w nowych odmianach znajdują się jedynie śladowe ilości tych komórek.

Gruszka i jej wartości odżywcze są nie do przecenienia. W tych soczystych owocach kryje się wiele witamin, m.in. A, B1, B2, B6, C i PP oraz składników mineralnych, jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo oraz pewne ilości boru i jodu. Owoce zawierają też sporo kwasów organicznych i błonnika pokarmowego, których ilość maleje w procesie dojrzewania gruszki.

Im dojrzalszy owoc, tym więcej w nim węglowodanów, dlatego warto wybierać gruszki nieco twardsze. Gruszka ma cenne wartości odżywcze - co ciekawe, to w grubej, ziarnistej skórce kryje się najwięcej cennych składników.

Poza tym, że gruszki mają wartości odżywcze, składają się przede wszystkim z wody i nie zawierają dużo kalorii – w 100 gramach owoców (czyli jednej, średniej gruszce) znajduje się ok. 57-60 kilokalorii. To również bogate źródła błonnika, który pomaga uregulować rytm wypróżnień, normuje stężenie cholesterolu we krwi i wypełnia żołądek – nasilając i przedłużając uczucie sytości po posiłku. Dlatego, soczyste owoce często włącza się do diet odchudzających.

Na co wpływają gruszki?

Gruszki, dzięki zawartości boru, korzystnie wpływają na pracę mózgu. Chrupanie soczystych owoców poprawia pamięć i koncentrację oraz pomaga przetrwać czas wytężonej pracy umysłowej. Wartości odżywcze gruszki dla mózgu powinni docenić szczególnie uczniowie i studenci w czasie sesji i egzaminów. Ale bor pełni też wiele innych, istotnych funkcji w organizmie, m.in. odpowiada za prawidłowy transport wapnia i zapobiega ubytkom tego minerału z kości. Dlatego spożywanie gruszek zaleca się pacjentom w ramach profilaktyki osteoporozy.

Gruszka wartości odżywcze i zdrowotne ma jeszcze wyższe, ponieważ w składzie zawiera również pewne ilości jodu, dzięki któremu tarczyca pracuje bez zakłóceń i nie pojawiają się w jej obrębie żadne patologie.

Gruszka ma wartości odżywcze dla włosów i dobrze wpływa na ich stan, dlatego wyciąg z tych owoców znaleźć można w składzie niejednego szamponu. Ponadto ekstrakty wspomagająco stosuje się w terapiach trądziku i innych zmian skórnych. Ale można używać ich też do codziennej pielęgnacji cery, która nie wykazuje poważniejszych problemów.
Wyciąg z gruszek działa wygładzająco, kojąco i nawilżająco, poza tym wspomaga procesy odnowy komórkowej, zapobiega szkodliwemu wpływowi wolnych rodników i promieni słonecznych – pozwala dłużej cieszyć się młodą, piękną i zdrową skórą.

Czy gruszki uczulają?

Gruszki bardzo rzadko wywołują odczyny alergiczne; uczulenie tego rodzaju częściej dotyka pacjentów z alergią na pyłki drzew (głównie brzozy). Przykre objawy pojawiają się zwykle w wyniku reakcji krzyżowej między pyłkami drzew i białkami pokarmowymi.

Gruszki – zastosowanie w kuchni

Gruszki wbrew pozorom nie należą do owoców ciężkostrawnych, należy tylko dokładnie pogryźć je przed połknięciem. Lepiej nie obierać ich ze skórki, w której kryje się prawdziwe bogactwo cennych związków. Pacjentom z chorobami dróg żółciowych zaleca się jednak ostrożność, zwłaszcza w przypadku spożywania surowych owoców. W takich przypadkach bezpieczniej sięgać po gruszki w postaci gotowanej.

Gruszka ma wartości odżywcze i smakowe, które warto docenić. Z gruszek najczęściej przyrządza się desery i przetwory (nie zawsze na słodko). Amatorzy soczystych owoców dodają je do mięs – ich aromat fantastycznie podkreśla smak pieczonej kaczki i piersi z kurczaka. To również element wykwintnych sałatek, który idealnie współgra z serami pleśniowymi, orzechami i rukolą.

Świeże, miękkie gruszki wspierają procesy trawienne; łagodzą stany zapalne dróg moczowych i objawy kamicy nerkowej. Kompot z suszonych gruszek świetnie gasi pragnienie nawet w najbardziej upalne dni; przy tym działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Sok z tych owoców pomaga obniżyć wartości ciśnienia tętniczego i zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych.

Z owoców gruszy przyrządza się też napary i stosuje je jako okłady, które przyspieszają gojenie ran.

Gruszki i ich wartości odżywcze dla zdrowia, koncentracji i urody są nie do zastąpienia. Warto często sięgać po świeże owoce, które w sklepach dostępne są przez cały rok.

 

 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.