• Układ trawienny. Gruszka zawiera dużą ilość błonnika, dzięki czemu jest szczególnie przydatna dla trawienia i mikroflory jelitowej. Gruszka jest bardzo przydatna na zaparcia i ułatwia opróżnianie. Kolejną korzyścią jest obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu.
  • Układ sercowo-naczyniowy. Skórka gruszki zawiera flawonoidy, również jagodysą bogate w przeciwutleniacze. Te pierwsze są przydatne dla naczyń krwionośnych, wspomagają jakość erytrocytów i krzepnięcia krwi, a drugie doskonale zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego.
  • Układ moczowo-płciowy. Gruszka zawiera włókna roślinne, które pomagają usuwać żółć, a także arbutynę, substancję niezbędną do zwalczania infekcji dróg moczowo-płciowych. Nawiasem mówiąc, gruszki polecane są również przy chorobach wątroby.
  • Zdrowie kobiet. Gruszka jest również przydatna dla zdrowia kobiet dzięki zawartym w niej flawonoidom i kwasowi foliowemu. Pierwsza zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika, a druga jest przydatna w czasie ciąży, ponieważ wzmacnia odporność dziecka i zmniejsza prawdopodobieństwo poronienia.
  • Wygląd zewnętrzny - skóra i włosy. Gruszka pomaga również zachować młodość i piękno. Błonnik, witaminy C, K i miedź pomagają skórze zachować gładkość, spowalniają starzenie się i powstawanie zmarszczek. Jeśli do masek i balsamów dodasz gruszkę, włosy będą wystarczająco nawilżone i lśniące.

Kto nie może jeść gruszek

Mimo tak wielu pozytywnych właściwości są ludzie, którzy nie mogą jeść gruszek.

  • Pacjenci z zapaleniem żołądka, zapaleniem okrężnicy, zespołem jelita drażliwego i wrzodami żołądka. Kamieniste komórki z miąższu gruszek, dostające się do żołądka, mogą powodować podrażnienie błony śluzowej. Dlatego pacjenci nie powinni jeść dużo gruszek, zwłaszcza w okresie zaostrzenia choroby.
  • Pacjenci z cukrzycą. Ponieważ gruszki zawierają dużo fruktozy, diabetycy nie powinni jeść ani świeżych, ani suszonych gruszek. Jeśli nie możesz się oprzeć, wybierz odmianę słodko-kwaśną i nie za bardzo dojrzałą gruszkę, dzięki czemu twoja glikemia pozostanie na stałym poziomie.