Kotlety ziemniaczane najczęściej są robione bez żadnych dodatków, ale aby trochę ożywić ich łagodny smak warto dodać kiszoną kapustę z przyprawami. To takie fajne danie – można zużyć od niego ziemniaki, które zostały z obiadu i zjeść z kolorową surówką. Są pyszne, sycące i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
1 kg ziemniaki
0,5 kg kapusta kiszona
1 duża cebula
1 jajko
bułka tarta
olej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj, dokładnie odparuj, wystudź i rozgnieć. Posiekaj cebulę. Kapustę odciśnij, poszatkuj. Cebulę zeszklij na łyżce oleju, dodaj kapustę, smaż razem przez 2 minuty, dodaj do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej wybij jajko, wymieszaj, uformuj kotleciki. Panieruj je w tartej bułce i usmaż na złoty kolor.
Podawaj z ulubionymi surówkami, sosem z pieczarek, grzybów, jajkiem sadzonym.
Smacznego!
A.J.
Komentarze