Żurek - tradycyjna zupa na wielkanoc. Jak go ugotować?

  • 06.04.2023
Żurek - tradycyjna zupa na wielkanoc. Jak go ugotować?

Wielkanoc to czas, kiedy na polskich stołach pojawiają się tradycyjne potrawy i przysmaki. Żurek jest jednym z tych dań, co kupić i jak go przygotować dowiesz się z tego artykułu.

Oto przepis na tradycyjny polski żurek:

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru z wędzonego boczku lub kawałka kiełbasy
  • 1 litr wody
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki zakwasu żurowego (można go kupić gotowego lub przygotować samodzielnie)
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 kiełbasy lub białe kiełbasy, pokrojone w plastry
  • 2 jajka na twardo, pokrojone w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: gałązka ziela angielskiego, liść laurowy, 1-2 ziarna ziela kminku

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku podgrzej wywar z wędzonego boczku lub kawałka kiełbasy wraz z wodą.
  2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gęsta pasta.
  4. Dodaj pastę do garnka z wywarem i dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj ziemniaki, kiełbasę oraz opcjonalne przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Dodaj zakwas żurowy i gotuj przez kolejne 5-10 minut.
  7. Dopraw żurek solą i pieprzem do smaku.
  8. Podawaj gorący, udekorowany kawałkami jajek na twardo.

Żurek najlepiej smakuje z dodatkiem chrzanu, kwaśnej śmietany i kromką chleba razowego. Smacznego!

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.