Wrześniowe słodycze czyli śliwka i gruszka w roli głównej

  • 06.09.2023
śliwkowo gruszkowe rarytasy dla podbiebienia
Źródło: pixabay.com

Gruszka to owoc nie tylko smaczny, ale i wykazujący właściwości prozdrowotne. Dostarcza organizmowi wielu witamin i składników mineralnych, jest bogatym źródłem kwasów owocowych, wspomaga proces trawienia, obniża ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdziała zaparciom, a nawet przyspiesza gojenie się ran! Natomiast spożywanie śliwek węgierek poprawia samopoczucie i ogólny stan psychiczny organizmu. Dzięki dużej zawartości magnezu i witaminy B6 śliwka węgierka jest skuteczna w walce z przewlekłym zmęczeniem. Te składniki odżywcze wpływają korzystnie na układ nerwowy i pomagają w redukcji kortyzolu – hormonu stresu.

Budyń jęczmienny ze śliwkami

Składniki

  • 3 szklanki mleka ryżowego
  • 3 łyżki oleju o delikatnym smaku i zapachu, np. z pestek winogron
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 250 g śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

Sposób przygotowania

Do małego rondla z grubym dnem wlewamy mleko i olej, dodajemy kaszę, 1/4 szklanki cukru i szczyptę soli. Gotujemy 15-20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie większość mleka. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, wrzucamy owoce do drugiego rondla. Dodajemy łyżkę wody, łyżkę cukru trzcinowego, cynamon i kardamon. Podgrzewamy 3-5 minut na małym ogniu, aż śliwki zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Gorącą kaszę szybko miksujemy w blenderze, rozlewamy do miseczek i podajemy ze śliwkami.

Ślimak drożdżowy ze śliwkami i masą makowo-marcepanową

Składniki

  • 375 g mąki
  • 1 torebka (7 g) suchych drożdży
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 50 g masy marcepanowej
  • 75 g zmielonego suchego maku
  • szczypta cynamonu
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 750 g śliwek węgierek
  • 6 łyżek konfitury morelowej

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto z mąki, żółtka, drożdży, jajka, masła, soli, 60 g cukru i 150 ml ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło objętość. Marcepan ścieramy na tarce, mieszamy z resztą cukru. Zagotowujemy 100 ml mleka z odrobiną soli, wsypujemy mak i cynamon, ponownie zagotowujemy. Dodajemy marcepan, mieszamy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną uprzednio w odrobinie zimnej wody. Ciasto ponownie krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, kroimy wzdłuż na 3 pasy. Masę marcepanowo-makową wkładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy pośrodku pasków drożdżowego ciasta. Wolne (bez masy) brzegi ciasta smarujemy odrobiną mleka, zwijamy w rulony od szerszej strony. Powstałe rulony układamy spiralnie w tortownicy o średnicy 32 cm. Umyte, przekrojone na połówki oraz wypestkowane śliwki upychamy ciasno pomiędzy wałeczkami ciasta. Całość smarujemy resztą mleka i pieczemy 45 minut w 200°C. Gorące ciasto smarujemy podgrzaną i przetartą przez sito konfiturą morelową.

Gruszki w cieście z pilznera

Gruszki:

  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • skórka z 1 umytej i sparzonej, cienko obrana i pokrojona w paseczki cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 3 duże, jędrne, obrane przekrojone wzdłuż na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki

Ciasto piwne:

  • 1,25 szklanki mąki (ok. 20 dag)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki piwa typu pilzner
  • 1 duże, lekko ubite jajko

Oraz:

  • 2 l oleju
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Przygotowujemy gruszki: w szerokim rondlu mieszamy litr wody z sokiem pomarańczowym, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Zagotowujemy, mieszając, a gdy cukier się rozpuści, układamy gruszki - w jednej warstwie, przecięciem do góry. Gotujemy bez pokrywki na małym ogniu 15 minut: gruszki powinny być miękkie, ale absolutnie nie mogą się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy w syropie, aż wystygną. Potem wyjmujemy je i kroimy w półcentymetrowe cząstki. Syrop przecedzamy do rondla i gotujemy na dużym ogniu, bez przykrycia, około 10 minut - powinien odparować i zgęstnieć. Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Jajko ucieramy ze szklanką piwa, wlewamy do mąki i mieszamy. Rozgrzewamy olej w rondlu - powinien być gorący, ale nie może dymić (ok. 180°C, jeśli mamy termometr kuchenny). Cząstki gruszek zanurzamy w cieście i smażymy partiami - wystarczy po 2 minuty. Wyjmujemy je i kładziemy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Olej ponownie rozgrzewamy do poprzedniej
temperatury i dopiero wtedy wkładamy kolejną porcję gruszek. Tuż przed podaniem skrapiamy owoce syropem i posypujemy cukrem pudrem. Co robimy z drugą szklanką piwa - nie trzeba tłumaczyć.:)

 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.