Gruszki:
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 1,5 szklanki cukru
- skórka z 1 umytej i sparzonej, cienko obrana i pokrojona w paseczki cytryny
- sok z 1 cytryny
- 3 duże, jędrne, obrane przekrojone wzdłuż na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki
Ciasto piwne:
- 1,25 szklanki mąki (ok. 20 dag)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki piwa typu pilzner
- 1 duże, lekko ubite jajko
Oraz:
- 2 l oleju
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Przygotowujemy gruszki: w szerokim rondlu mieszamy litr wody z sokiem pomarańczowym, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Zagotowujemy, mieszając, a gdy cukier się rozpuści, układamy gruszki - w jednej warstwie, przecięciem do góry. Gotujemy bez pokrywki na małym ogniu 15 minut: gruszki powinny być miękkie, ale absolutnie nie mogą się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy w syropie, aż wystygną. Potem wyjmujemy je i kroimy w półcentymetrowe cząstki. Syrop przecedzamy do rondla i gotujemy na dużym ogniu, bez przykrycia, około 10 minut - powinien odparować i zgęstnieć. Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Jajko ucieramy ze szklanką piwa, wlewamy do mąki i mieszamy. Rozgrzewamy olej w rondlu - powinien być gorący, ale nie może dymić (ok. 180°C, jeśli mamy termometr kuchenny). Cząstki gruszek zanurzamy w cieście i smażymy partiami - wystarczy po 2 minuty. Wyjmujemy je i kładziemy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Olej ponownie rozgrzewamy do poprzedniej
temperatury i dopiero wtedy wkładamy kolejną porcję gruszek. Tuż przed podaniem skrapiamy owoce syropem i posypujemy cukrem pudrem. Co robimy z drugą szklanką piwa - nie trzeba tłumaczyć.:)
Komentarze