Serce możemy wesprzeć zdrową dietą. Co jeść zatem, aby nasze serce było silne i sprawnie pompowało krew przez całe życie? Oto pięć zdrowych produktów, które pomogą wzmocnić Twoje serce.
Świeży tuńczyk
Tuńczyk zawiera kwasy omega-3, które zapobiegają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych. Czym możemy zastąpić świeżego tuńczyka? Odpowiednimi produktami będą: sardynki, makrela, anchois, śledzie oraz tłuste ryby morskie.
Pamiętaj, tuńczyk w puszce nie jest dobry dla serca!
Korzyści dla zdrowia związane ze spożywaniem świeżego tuńczyka
Owsianka/płatki owsiane
Płatki owsiane w dowolnej formie i stopniu przetworzenia pomogą układowi sercowo-naczyniowemu poprzez obniżenie poziomu cholesterolu.
Korzyści dla zdrowia związane ze spożywaniem płatków owsianych
Pomarańcze
Słodka, soczysta pomarańcziwa kula przypominająca słońce to profilaktyka chorób układu krążenia.
Owoce cytrusowe zawierają zdrowy rodzaj błonnika - pektyny, które obniżają poziom cholesterolu we krwi i normalizują ciśnienie krwi. Oprócz pektyn pomarańcze zawierają przeciwutleniacz hesperydynę – wzmacnia ona ściany naczyń krwionośnych. Badania wykazały skuteczność diety zawierającej pomarańcze w normalizacji funkcji naczyń krwionośnych.
Marchewki
Ostatnie badania nad właściwościami kardioprotekcyjnymi wykazały, że to słodkie warzywo korzeniowe, bogate w błonnik, może obniżać poziom cukru we krwi i zapobiegać rozwojowi cukrzycy.
Orzechy
Przede wszystkim orzechy włoskie i migdały. Garść orzechów dziennie może obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć stan zapalny w naczyniach krwionośnych: są pełne jednonienasyconych tłuszczów i błonnika, witaminy E i steroli roślinnych.
Komentarze