Obniż zły cholesterol za pomocą jedzenia.

  • 05.12.2022
Zdrowe jedzenie - prawidłowy cholesterol.
Źródło: pixabay.com

Cholesterol - związek organiczny z grupy steroli częściowo produkowany przez nasz organizm, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzielimy go na zły czyli LDL i dobry HDL. Od dawna wiadomo, że podwyższony poziom złego cholesterolu może powodować udar, zawał serca lub chorobę naczyniową. Pamiętajmy by poziom cholesterolu kontrolować chociaż raz w roku.

Cholesterol pełni wiele ważnych funkcji w organizmie:
jest budulcem błon komórkowych
wchodzi w skład osłonek mielinowych, które chronią włókna nerwowe przed uszkodzeniem
bierze udział w produkcji hormonów (np. płciowych, antystresowych)
jest potrzebny do wytwarzania i przyswajania witaminy D
stanowi składnik żółci, ułatwia proces trawienia tłuszczu

Odpowiednia dieta, szczególnie wsparta ćwiczeniami, to świetny sposób na obniżenie poziomu złego cholesterolu i zapobieganie tworzeniu się złogów na ścianach naczyń krwionośnych.

Pomoże nam w tym:

1. Zielona herbata - Ze względu na bogactwo flawonoidów, zielona herbata obniża poziom tłuszczu we krwi o 15%. Zielona herbata wzmacnia naczynia włosowate, zmniejsza liczbę komórek tłuszczowych we krwi i przyczynia się do odmłodzenia całego organizmu.
2. Świeżo wyciskane soki - Pomarańcza, marchew i inne soki skutecznie oczyszczają naczynia. To prawda, że nie można ich pić na pusty żołądek, ale warto je pić między posiłkami.
3. Awokado - Pół awokado spożywane codziennie przez trzy tygodnie zwiększa poziom dobrego cholesterolu o 15%, a obniża zły cholesterol o 8-9%.
4. Oliwa - Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastąp oliwą. Olej powinien być tłoczony na zimno, nierafinowany. 100 g oleju zawiera 22 mg fitosteroli, niewiele mniej niż w awokado.
5. Morskie ryby - Kwasy tłuszczowe omega-3 w pstrągach, sardynkach i łososiu są dobrze znanymi bojownikami przeciwko starzeniu się i cholesterolowi na ścianach naczyń krwionośnych. Są to silne przeciwutleniacze. Należy pamiętać, że aby uzyskać wszystkie korzystne właściwości, nie należy ich smażyć. Duszone i gotowane ryby mają bardziej korzystne właściwości niż smażone.

A.J.


Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.