Jesień to czas, kiedy chłodne wieczory zachęcają do przytulności i sycących posiłków. Dlatego przygotowaliśmy dla was trzy propozycje kolacji, które nie tylko rozgrzeją wasze ciała, ale także dostarczą zdrowych składników, idealnych na jesienny sezon. Zanurzmy się w smakach i aromatach, które sprawią, że jesień stanie się jeszcze bardziej apetyczna!
Składniki:
– mała cukinia,
– marchewka,
– mała cebula,
– 2 plastry fety,
– szklanka bulionu warzywnego lub wody,
– łyżka nasion słonecznika,
– czosnek,
– bazylia.
Sposób przygotowania
Cukinię pokroić w kostkę, marchew obrać i pokroić w plastry, a cebulę w kostkę. Warzywa zalać wodą lub bulionem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię. Gotować ok. 30 minut. Następnie zblendować zupę na krem. Podawać z pokrojoną w kostkę fetą i nasionami słonecznika. Zupę można serwować z pieczywem lub kuskusem.
Składniki:
– mała cukinia,
– ½ papryki,
– mała cebula,
– pomidor lub pomidory z puszki,
– 2 łyżki koncentratu,
– 3 łyżki soczewicy czerwonej,
– łyżka oleju rzepakowego,
– czosnek,
– chili,
– majeranek.
Sposób przygotowania
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone cukinię i paprykę. Całość podlać wodą i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory, przepłukaną soczewicę, koncentrat i przyprawy. Gotować razem ok. 15 minut, jeśli to konieczne, podlać leczo wodą. Danie można podawać z pieczywem, tortillą, kaszą, ryżem lub makaronem.
Składniki:
– 2 jajka,
– 3 łyżki mleka,
– ⅓ małej cukinii,
– 3 boczniaki,
– 2 plastry fety,
– łyżka oleju rzepakowego,
– papryczka chili,
– czosnek.
Sposób przygotowania
Jajka roztrzepać w miseczce z mlekiem, papryczką chili i czosnkiem. Następnie dodać startą cukinię i pokrojone drobno boczniaki. Całość wylać na rozgrzaną patelnię z olejem, dodać pokrojoną w kostkę fetę i smażyć pod przykryciem, aż masa się zetnie. Masę jajeczno-warzywną z dodatkiem fety można również zapiec w piekarniku w 180ºC przez ok. 15 minut.
Komentarze