Dynia - dar jesieni. Przepis na kompot z dyni

  • 22.09.2022
Kompot z dyni
Źródło: www.pexels.com

Dynia jest źródłem wielu składników odżywczych. Jesień to pora roku kiedy możemy korzystać z jej bezcennych właściwości. Jak ugotować wspaniały kompot z tego pysznego owocu.

Dynia warzywo z rodziny dyniowatych, jednoroczne. Zbierane jesienią. Niegdyś uprawiane w Ameryce Środkowej, obecnie na terenie Polski i wielu innych krajach na świecie.

Jest ona doskonałym źródłem witamin C, E, K i witamin z grupy B. Są one niezbędne do wzmocnienia odporności, utrzymania zdrowia i urody skóry, stymulowania aktywności mózgu i zapobiegania chorobom żołądkowo-jelitowym. Mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego ze względu na brak cholesterolu jak i ogromną ilość błonnika co za tym idzie również układu pokarmowego.

 

Kompot z dyni

  • 400 g obranej dyni
  • duża cytryna
  • 12 goździków
  • 3 łyżki cukru
  • 1 litr wody


Waga dyni podana jest po obraniu i wydrążeniu.

Najlepsze odmiany do zrobienia kompotu to dynie soczyste. Polecam Muscat, Piżmowa, Hokkaido. 

Dynie należy obrać ze skóry oraz usunąć srodek. Pokroić w kostki ok 1,5cm 

Do średniego garnka wlać 1 l wody,wyciśniety sok z uwcześniej wyparzonej cytryny Doprowadzić do wrzenia.

Dodać trzy łyżki cukru(można rownież użyc miodu, ksylitolu,cukru trzcinowego) oraz goździki oraz pokrojoną dynie.

Gotować na małym ogniu pod przykryciem 5 minut od ponownego zagotowania.

Dynia z kompotu jest jadalna.

Smacznego! :)

 

AJ