Dynia jest źródłem wielu składników odżywczych. Jesień to pora roku kiedy możemy korzystać z jej bezcennych właściwości. Jak ugotować wspaniały kompot z tego pysznego owocu.
Dynia warzywo z rodziny dyniowatych, jednoroczne. Zbierane jesienią. Niegdyś uprawiane w Ameryce Środkowej, obecnie na terenie Polski i wielu innych krajach na świecie.
Jest ona doskonałym źródłem witamin C, E, K i witamin z grupy B. Są one niezbędne do wzmocnienia odporności, utrzymania zdrowia i urody skóry, stymulowania aktywności mózgu i zapobiegania chorobom żołądkowo-jelitowym. Mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego ze względu na brak cholesterolu jak i ogromną ilość błonnika co za tym idzie również układu pokarmowego.
Waga dyni podana jest po obraniu i wydrążeniu.
Najlepsze odmiany do zrobienia kompotu to dynie soczyste. Polecam Muscat, Piżmowa, Hokkaido.
Dynie należy obrać ze skóry oraz usunąć srodek. Pokroić w kostki ok 1,5cm
Do średniego garnka wlać 1 l wody,wyciśniety sok z uwcześniej wyparzonej cytryny Doprowadzić do wrzenia.
Dodać trzy łyżki cukru(można rownież użyc miodu, ksylitolu,cukru trzcinowego) oraz goździki oraz pokrojoną dynie.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem 5 minut od ponownego zagotowania.
Dynia z kompotu jest jadalna.
Smacznego! :)
AJ
Komentarze