Tłusty czwartek jest to ostatni czwartek przed środą popielcową, to wielkie święto łasuchów. Tradycyjnie tego dnia objadamy się słodkościami bez ograniczeń. To najbardziej charakterystyczny i wyczekiwany moment karnawału.
Każdy wie, że tłusty czwartek oznacza zakończenie karnawału. Czy wiecie, jak to się zaczęło i dlaczego celebrujemy to oryginalne święto do dziś?
Rzymianie obchodzili swój tłusty dzień by uczcić koniec zimy i rychłe nadejście wiosny. Zwyczaj ten jest jednak dużo starszy. Pierwsze wzmianki pochodzą od starożytnych badaczy, którzy opisali zwyczaje i obyczaje plemion pogańskich dzisiejszej Europy. Wówczas, święto tłustego jadła obchodzono w dzień, gdy pojawiały się pierwsze oznaki nadchodzącej wiosny. Wytaczano beczki z winem, zabijano najtłuściejsze zwierzęta i pieczono placki. Nie były to oczywiście pączki, jakie dziś znamy. Ówczesne placki z ciasta chlebowego wypełniano tłustą słoniną, mięsem i ziołami.
Tłusty czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Nazywany był kiedyś zapustami, mięsopustem, ostatkami lub karnawałem. Zwyczaj spożywania słodkich pączków był praktykowany na dworach od około XVI wieku. Natomiast od XVII zaczęto inspirować się kuchnią francuską i przyrządzać lżejsze i apetyczniejsze w wyglądzie ciasto drożdżowe.
Dawniej, dzień ten był początkiem Tłustego Tygodnia, w trakcie którego zjadano ogromne ilości mięsa, kapustę ze skwarkami, a także słoninę. Ostatnie dni karnawału nazywano wtedy mięsopustem. Trzeba było najeść się do syta przed 40 dniami postu, kiedy chrześcijanie powinni zachować umiar w jedzeniu i piciu. Zwyczaj jedzenia pączków na słodko przywędrował do Polski w XVI wieku. Kiedyś, podczas przygotowania tych drożdżowych przysmaków, często wkładano do śodka orzechy i migdały, a osoba, która odnalazła owy 'skarb' - mogła cieszyć się szczęściem przez całe życie. I tak pączki stały się jednym z ulubionych deserów.
Tłusty czwartek jest świętem ruchomym. Jego data uzależniona jest od świąt wielkanocnych. Najczęściej tłusty czwartek wypada między 29 stycznia a 4 marca. W tym roku świętujemy go 16.02.
Ciekawostki:
Cukiernie sprzedają dziennie kilkaset pączków. Jednak w tłusty czwartek liczba ta rośnie do kilkudziesięciu tysięcy.
Według tradycji pączek musi mieć co najmniej 400 kalorii i być wysmażony na smalcu.
By spalić kalorie zdobyte dzięki zjedzeniu jednego pączka należy biec ok.30 minut.
Tradycyjnie w dniu tłustego czwartku dawni Słowianie obchodzili odejście zimy.
Najdawniejsze pączki podawane w tłusty czwartek wcale nie były słodkie. Nadziewano je słoniną i kiełbasą, ponieważ były zakąską do wódki.
A.J.
Komentarze