Jajka kurze cieszą się w Polsce sporą popularnością. Są składnikiem wielu popularnych dań. Jajka zawierają także wiele składników odżywczych niezbędnych człowiekowi.
Do garnka wlewamy zimną wodę i dodajemy pół łyżeczki soli. Dzięki niej jajka po ugotowaniu będą się łatwo obierały.
Wkładamy jajka, tak aby całe były zanurzone w wodzie.
Wodę z jajkami doprowadzamy do wrzenia.
Ile gotować jajka na miękko?
Jajka na miękko gotujemy od 2 do 4 minut.
Ile gotujemy jajka na pół twardo?
Jajka na pół twardo gotujemy przez 6 minut.
Ile gotujemy jajka na twardo
Jajka na twardo gotujemy dokładnie 8 minut.
Po ugotowaniu na żądaną konsystencję jajek zalewamy je zimną wodą, aby je schłodzić i żeby szybko je można było obierać i konsumować.
Smacznego!
Komentarze