Marzysz o smacznym i zdrowszym wypieku na tłusty czwartek? Te pączki z twarogiem są idealnym rozwiązaniem! Wykorzystując twaróg i piekarnik, dostarczysz sobie i swoim bliskim niezapomnianego smaku, nie rezygnując z dbałości o zdrowie.
(na 6 sztuk)
250g twarogu (najlepiej tłustego)
1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
3 łyżki cukrulub ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
Ponadto:
dowolne nadzienie opcjonalnie
Do miski włożyć twaróg, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy i sól. Krótko zmiksować blenderem.
Do masy serowej dodać proszek do pieczenia i mąkę. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Masa będzie klejąca, ale taka powinna być. Jeśli dodamy więcej mąki to pączki będą zbyt twarde. Każdą z nich lekko spłaszczyć, a na sam środek położyć odrobinę nadzienia oraz dokładnie skleić lub zostawić puste.
Pączki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Formować okrągłe kulki i w odstępach ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze dla całego przepisu na pączki (przybliżone na porcję):
Te wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek produktów użytych w przepisie. Przygotowując potrawy, zawsze warto sprawdzić etykiety produktów, aby uzyskać dokładne informacje na temat wartości odżywczych.
Komentarze