Zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych pączków. Pączki z twarogiem prosto z pieca.

  • 07.02.2024
Pyszne i Zdrowsze: Spróbuj Pączków z Twarogiem Pieczonych w Domowym Piekarniku
Źródło: freepik.com

Marzysz o smacznym i zdrowszym wypieku na tłusty czwartek? Te pączki z twarogiem są idealnym rozwiązaniem! Wykorzystując twaróg i piekarnik, dostarczysz sobie i swoim bliskim niezapomnianego smaku, nie rezygnując z dbałości o zdrowie.

Składniki:

(na 6 sztuk)
250g twarogu (najlepiej tłustego)
1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
3 łyżki cukrulub ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
Ponadto:
dowolne nadzienie opcjonalnie

Wykonanie:

Do miski włożyć twaróg, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy i sól. Krótko zmiksować blenderem.
Do masy serowej dodać proszek do pieczenia i mąkę. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Masa będzie klejąca, ale taka powinna być. Jeśli dodamy więcej mąki to pączki będą zbyt twarde. Każdą z nich lekko spłaszczyć, a na sam środek położyć odrobinę nadzienia oraz dokładnie skleić lub zostawić puste.
Pączki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Formować okrągłe kulki i w odstępach ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze dla całego przepisu na pączki (przybliżone na porcję):

  • Białko: Około 50 g
  • Tłuszcze: Około 26 g
  • Węglowodany: Około 150 g

Te wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek produktów użytych w przepisie. Przygotowując potrawy, zawsze warto sprawdzić etykiety produktów, aby uzyskać dokładne informacje na temat wartości odżywczych.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.