Faworki konkurują z pączkami o popularność. Są złote, bardzo kruchutkie, choć bywają czasochłonne. Jak dla mnie domowe faworki to całkiem inna półka smakowa od tych ze sklepu. Z tym przepisem wyjdą nieziemskie. Lekkie, rozpływające się w ustach i kruche!
Składniki:
Wykonanie:
Przesiej mąkę. Wymieszaj ją z solą i cukrem. Dodaj żółtka, alkohol/ocet i śmietanę. Zagnieć porządnie ciasto. Ubij ciasto wałkiem. Powtórz czynność ok 4 razy. Rozwałkuj ciasto na cieniutkie płaty posypując jak najmniejszą ilością mąki . Wykonaj paski. Nakrój je w środku. Wywiń końce do środka. Rozgrzej olej. Smaż faworki z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru. Uwaga, aby ich nie spalić. Wyjmij na papierowy ręcznik, ostudź i posyp cukrem pudrem.!
Smacznego!
Komentarze