Tradycyjne faworki

  • 04.02.2023
Przepis na tradycyjne faworki
Źródło: pixabay.com

Faworki konkurują z pączkami o popularność. Są złote, bardzo kruchutkie, choć bywają czasochłonne. Jak dla mnie domowe faworki to całkiem inna półka smakowa od tych ze sklepu. Z tym przepisem wyjdą nieziemskie. Lekkie, rozpływające się w ustach i kruche!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka kurze
  • 1 łyżka octu/spirytusu/alkoholu
  • szczypta soli i cukru
  • 5 łyżek kwaśnej i gęstej śmietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Wykonanie:

Przesiej mąkę. Wymieszaj ją z solą i cukrem. Dodaj żółtka, alkohol/ocet i śmietanę. Zagnieć porządnie ciasto. Ubij ciasto wałkiem. Powtórz czynność ok 4 razy. Rozwałkuj ciasto na cieniutkie płaty posypując jak najmniejszą ilością mąki . Wykonaj paski. Nakrój je w środku. Wywiń końce do środka. Rozgrzej olej. Smaż faworki z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru. Uwaga, aby ich nie spalić. Wyjmij na papierowy ręcznik, ostudź i posyp cukrem pudrem.! 

 

Smacznego!

 
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.