Dżem z dyni. Robiłeś kiedyś dżem z dyni? Wypróbuj ten przepis.

  • 04.10.2022
Dżem z dyni

Dżem z dyni jest bardzo smaczny, możesz dodać go do chałki, naleśników, placków, sernika. Bardzo łatwy, przepis bez pasteryzacji z 4 składników! Wypróbuj go!

Składniki:

ok.1,1 kg obranej dyni
szklanka cukru
3 duże pomarańcze
cytryna

Przygotownie:

Pokrojoną w kostkę dynię umieść w garnku.  Dodaj wyciśnięty z pomarańczy i cytryny sok (  wyciśniętego z owoców soku powinno być ok 400ml).Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20- 25 minut. Po tym czasie zmisuj blenderemby uzystać gładką masę. Dodaj szklankę cukru. Gotuj jeszcze 15 min. Gorący dżem przelelej do wcześniej wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem i zostaw na godzinę.

Nie musisz pasteryzować, ale jeśli pokrywki się nie zassają w  zimnym piekarniku umieść ostudzone słoiki i zacznij nagrzewać piec do 110 stopni. Od momentu nagrzania piekarnika odlicz 15 minut i po tym czasie wyłacz piekarnik i uchyl drzwiczki i zostaw do wystygnięcia.

AJ

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.