Dżem z dyni jest bardzo smaczny, możesz dodać go do chałki, naleśników, placków, sernika. Bardzo łatwy, przepis bez pasteryzacji z 4 składników! Wypróbuj go!
Składniki:
ok.1,1 kg obranej dyni
szklanka cukru
3 duże pomarańcze
cytryna
Przygotownie:
Pokrojoną w kostkę dynię umieść w garnku. Dodaj wyciśnięty z pomarańczy i cytryny sok ( wyciśniętego z owoców soku powinno być ok 400ml).Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20- 25 minut. Po tym czasie zmisuj blenderemby uzystać gładką masę. Dodaj szklankę cukru. Gotuj jeszcze 15 min. Gorący dżem przelelej do wcześniej wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem i zostaw na godzinę.
Nie musisz pasteryzować, ale jeśli pokrywki się nie zassają w zimnym piekarniku umieść ostudzone słoiki i zacznij nagrzewać piec do 110 stopni. Od momentu nagrzania piekarnika odlicz 15 minut i po tym czasie wyłacz piekarnik i uchyl drzwiczki i zostaw do wystygnięcia.
AJ
Komentarze