Karnawał jest tylko raz w roku, a ociekające tłuszczem faworki smażone w głębokim tłuszczu nie służą naszemu zdrowiu. Jeśli chcesz skosztować zdrowych chruścików podczas karnawału nie wpływając przy tym negatywnie na swoje zdrowie, proponujemy przygotowanie faworków w wersji "fit" na jogurcie naturalnym i z pełnoziarnistej mąki upieczone w piekarniku.
Składniki:
130g mąki pełnoziarnistej (mąki żytniej)
130g mąki pszennej
80 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka ksylitolu, erytrolu lub cukru pudru
szczypta soli
łyżka masła (ale ten składnik można pominąć)
Do miski przesiać mąkę oraz xylitol. Dodać jogurt naturalny, zimne masło (opcja), jajka oraz szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto. Następnie ciasto rozwałkować i kroić na paski (prostokąty). Każdy pasek przeciąć na środku i wywinąć przez otwór jeden koniec faworka. Następnie tak przygotowane faworki układać na blaszce na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem około 8-10 min. Z podanego przepisu wyjdzie średni półmisek.
SMACZNEGO!
Komentarze