Faworki z piekarnika, czyli zdrowe pieczone chrusty z jogurtem

  • 30.01.2022
Faworki, chrusty na talerzu
Źródło: pixabay.com

Karnawał jest tylko raz w roku, a ociekające tłuszczem faworki smażone w głębokim tłuszczu nie służą naszemu zdrowiu. Jeśli chcesz skosztować zdrowych chruścików podczas karnawału nie wpływając przy tym negatywnie na swoje zdrowie, proponujemy przygotowanie faworków w wersji "fit" na jogurcie naturalnym i z pełnoziarnistej mąki upieczone w piekarniku.

Faworki z piekarnika krok po kroku

 

Składniki:

130g mąki pełnoziarnistej (mąki żytniej)
130g mąki pszennej
80 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka ksylitolu, erytrolu lub cukru pudru
szczypta soli
łyżka masła (ale ten składnik można pominąć)

 

 

Jak zrobić faworki z piekarnika krok po kroku

Do miski przesiać mąkę oraz xylitol. Dodać jogurt naturalny, zimne masło (opcja), jajka oraz szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto. Następnie ciasto rozwałkować i kroić na paski (prostokąty). Każdy pasek przeciąć na środku i wywinąć przez otwór jeden koniec faworka. Następnie tak przygotowane faworki układać na blaszce na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem około 8-10 min. Z podanego przepisu wyjdzie średni półmisek.

 

SMACZNEGO!