Jak szybko przygotować ciasto na pizzę bez dodatku drożdży? Przepis na bardzo łatwe do wyrobienia, miękkie i elastyczne ciasto na domową pizzę, która posmakuje każdemu amatorowi pizzy.
Ciasto na pizzę bez drożdży jest bajecznie proste i szybkie w wykonaniu. Zrobi je każdy początkujący amator domowej pizzy. W przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie, pieczemy je od razu po wyrobieniu. Ciasto na pizzę bez drożdży jest banalnie proste na pewno wyjdzie każdemu. Warto nawet przygotować je z dziećmi, które będą zachwycone wspólnym przygotowaniem obiadu czy kolacji.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 całe jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
1/3 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki oregano (opcjonalnie)
Wykonanie:
W dużej misce lub na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i oregano (opcja), następnie z wymieszanych składników usypać kopczyk i zrobić wgłębienie, wbić do wgłębienia jajko następnie wlać wodę i oliwę. Zagniatać energicznie, tak długo, aż wszystkie składniki zostaną połączone i ciasto będzie zwarte. Następnie wyłożyć blachę do pieczenia papierem, a na nim przygotowane (rozwałkowane lub rozciągnięte dłoniami) ciasto. Wyłożone ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, przecierem typu passata można je również wymieszać z ketchupem i dodać ulubione zioła np. bazylię, oregano, zioła prowansalskie. Na wierzchu w zależności od upodobań ułożyć np. szynkę, oliwki, cebulę, salami, boczek, paprykę, rukolę. Posypać serem np. mozzarella lub żółtym.
Pieczenie:
Piec w piekarniku w 200 stopniach najlepiej z opcją termoobiegu 20-25 minut.
SMACZNEGO!
Komentarze