Źródło: freepik.com
Odkryj kulinarną perłę Polski zachodniej - paprykarz szczeciński. Ten tradycyjny przysmak z rybą jako głównym składnikiem ma wyjątkowy smak, który teraz możesz przenieść do swojej kuchni. Zapraszamy do kulinarnej podróży, gdzie smak tradycji łączy się z własnoręcznym przygotowaniem domowego paprykarza.
SKŁADNIKI
- ok. 250 g wędzonej ryby (np. makrela, węgorz, pstrąg, morszczuk) - waga obranego mięsa
- 100 g (1 woreczek) naturalnego lub białego ryżu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2/3 szklanki bulionu
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
WYKONANIE
- Obrać rybę ze skóry i ości pozostawiając samo mięso. Ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Marchewkę, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
- Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i od czasu do czasu mieszając zeszklić ją.
- Dodać starte warzywa, wlać pozostałą łyżkę oleju, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty.
- Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 10 minut.
- Zdjąć pokrywę, dodać rozdrobnioną rybę, paprykę słodką i ostrą oraz odcedzony ryż. Mieszając podgrzewać przez ok. 4 minuty, pod koniec dodając koncentrat pomidorowy.
- Potrawa jest już gotowa. Można ją podawać na ciepło z pieczywem lub schować do lodówki i wykorzystywać jako pastę kanapkową. Można posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Można dać mniej ryby do podanej ilości warzyw, w zależności od upodobań.
Komentarze