Smak tradycji w twojej kuchni. Jak przygotować domowy paprykarz szczeciński z rybą w głównej roli?

  • 20.11.2023
Paprykarz Rybny DIY: Sekret Szczecińskiego Smaku Bez Tajemnic - Prosty Przepis na Własnoręcznie Zrobiony Paprykarz
Źródło: freepik.com

Odkryj kulinarną perłę Polski zachodniej - paprykarz szczeciński. Ten tradycyjny przysmak z rybą jako głównym składnikiem ma wyjątkowy smak, który teraz możesz przenieść do swojej kuchni. Zapraszamy do kulinarnej podróży, gdzie smak tradycji łączy się z własnoręcznym przygotowaniem domowego paprykarza.

SKŁADNIKI

  • ok. 250 g wędzonej ryby (np. makrela, węgorz, pstrąg, morszczuk) - waga obranego mięsa
  • 100 g (1 woreczek) naturalnego lub białego ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki

WYKONANIE

  • Obrać rybę ze skóry i ości pozostawiając samo mięso. Ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Marchewkę, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
  • Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i od czasu do czasu mieszając zeszklić ją.
  • Dodać starte warzywa, wlać pozostałą łyżkę oleju, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty.
  • Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 10 minut.
  • Zdjąć pokrywę, dodać rozdrobnioną rybę, paprykę słodką i ostrą oraz odcedzony ryż. Mieszając podgrzewać przez ok. 4 minuty, pod koniec dodając koncentrat pomidorowy.
  • Potrawa jest już gotowa. Można ją podawać na ciepło z pieczywem lub schować do lodówki i wykorzystywać jako pastę kanapkową. Można posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Można dać mniej ryby do podanej ilości warzyw, w zależności od upodobań.

Polecany film

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.