Oto prosty i smaczny przepis na domowe chili con carne, który z pewnością zagrzeję Was w mroźny dzień. Możesz dostosować ostrość według upodobań, aby trafić w gusta zarówno dorosłych, jak i dzieci
Chili con Carne:
Składniki:
500 g mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego lub mieszanka)
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
1 puszka czerwonej fasoli (400 g), odcedzona
1 puszka kukurydzy (200 g), odcedzona
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki chili powder (lub mniej, jeśli dla dzieci)
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Ryż (do podania)
Przygotowanie:
W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.
Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż się zrumieni.
Wrzuć do garnka paprykę i smaż jeszcze kilka minut.
Dodaj pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, fasolę, kukurydzę, chili powder, kumin, paprykę w proszku, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj.
Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aby smaki się przegryzły.
Podawaj z ugotowanym ryżem.
Chili con carne można podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak starty ser, śmietana czy nachos. Dla dzieci możesz zmniejszyć ilość przypraw, aby dostosować danie do ich preferencji smakowych. Smacznego!
Komentarze