Sernik królewski, tradycyjna uczta dla podniebienia, to niezawodny sposób na zakończenie posiłku. Jego smak i aromat przenoszą nas w krainę domowych smaków i rodzinnych tradycji.
Składniki:
KAKAOWE CIASTO KRUCHE
2 szklanki (320 g) mąki pszennej
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
200 g masła (twardego)
3 żółtka lub 2 jajka
MASA SEROWA
1 kg zmielonego twarogu
200 g masła (miękkiego)
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
Wykonanie:
KAKAOWE CIASTO KRUCHE
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy). Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części.
Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
MASA SEROWA
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Miękkie masło ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 5 minut aż będzie białe i puszyste.
Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Wciąż ubijając dodawać po łyżce twaróg. Na koniec zmiksować z budyniem.
Białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodać do masy serowej i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach miksera.
Masę serową wyłożyć na spód. Na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta (na tarce o dużych oczkach). Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
Komentarze