Przygotowanie sernika dla cukrzyków to sztuka balansu między smakiem a zdrowiem. Bez względu na to, czy masz problemy z cukrzycą, czy po prostu szukasz lekkiej przekąski, ten deser spełni Twoje oczekiwania. Zaskocz siebie i swoich bliskich smakiem, który nie wymaga kompromisów!
Przemiel dokładnie ser w maszynce do mielenia.
Następnie oddziel białka od żółtek. Białka schowaj do lodówki. W jednym naczyniu umieść masło, ksylitol i ekstrakt z wanilii, a następnie zmiksuj je ze sobą. Do powstałej masy dodawaj żółtka (po jednym!) i miksuj dalej. Po dodaniu wszystkich żółtek do masy dodawaj ser (również mniejszymi porcjami). Miksuj, aż do połączenia się składników.
Wyjmij białka z lodówki, dodaj do nich szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę.
Do powstałej masy serowej dodaj ubitą pianę z białek. Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką - tak, żeby składniki się połączyły. Wsyp szklankę malin.
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. godzinę.
Po tym czasie otwórz piekarnik i studź ciasto przy uchylonych drzwiach. Gdy już ostygnie, udekoruj pozostałymi malinami (ew. truskawkami). Sernik dla cukrzyków gotowy!
Komentarze