Jak zrobić zdrowe domowe lody?

  • 16.06.2023
Przepis na domowe lody
Źródło: pixabay.com

Śmietanka, czekolada, a może owocowy sorbet? W letnie, upalne dni lubimy osładzać i ochładzać sobie życie ulubionymi lodami. Mamy swoje ulubione kawiarnie i lodziarnie, które częściej i chętniej odwiedzamy w czasie wakacji. A gdyby tak spróbować swoich sił w kuchni i przygotować domowe lody samodzielnie?

W czym przygotować lody?

Domowe lody możesz przygotować w specjalnych foremkach - wypełniasz nimi masę lodową, a gdy lekko stężeją w zamrażarce, w każdą foremkę wystarczy włożyć drewniany lub plastikowy patyczek. Po kilku godzinach możesz rozkoszować się lodowym orzeźwieniem! Do przygotowania lodów sprawdzą się także najzwyklejsze plastikowe pudełka na żywność - gotową masę przelej i odłóż do zamrażarki.

UWAGA! Lody najlepiej mrozić w temperaturze -16°C , dzięki temu porcjowanie będzie łatwiejsze.

Lody pistacjowe

  • 200 g łuskanych pistacji 
  • 300 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej 
  • szczypta soli

Pistacje obierz z łupin, a następnie zmiel na pastę. Pastę pistacjową wymieszaj dokładnie z mlekiem skondensowanym i 100 ml śmietanki. Schłodzoną śmietankę ubij razem z pastą waniliową, a następnie wmieszaj do niej masę pistacjową. Gotową masę pistacjową na lody przełóż do pojemnika do mrożenia, szczelnie zamknij i wstaw do zamrażarki na minimum 8 godzin.

Lody bananowo-czekoladowe z blendera

  • 3 duże, bardzo dojrzałe banany (ok. 410 g)
  • 90 g czekolady ciemnej 
  • 25 g prażonych orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki kakao ciemnego
  • 2 łyżki mleka lub napoju sojowego

Dojrzałe banany pokrój w plastry i przełóż do plastikowego pojemnika. Wstaw do zamrażarki na minimum 3 godziny. Drobno posiekaj orzechy laskowe i czekoladę. Do misy malaksera przełóż zamrożone banany, gorzką czekoladę. orzechy, kakao i napój sojowy. Zblenduj wszystkie składniki na kremową masę i od razu podawaj.

Sorbet truskawkowy

  • 100 g cukru
  • 6 łyżek wody
  • 1 kg truskawek bez szypułek
  • 1 łyżeczka Pasty waniliowej 
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

Cukier i wodę zagotuj w rondelku do rozpuszczenia się cukru, aż powstanie syrop cukrowy. Truskawki umieść w wysokim naczyniu, dodaj syrop cukrowy, pastę waniliową i łyżkę soku z cytryny jesli lubisz. Zblenduj całość dokładnie na jednolitą konsystencję. Możesz przetrzeć przez duże sito jeśli nie lubisz pestek. Gotową masę na sorbet przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki, w której temperatura ustawiona jest na -16°C. W międzyczasie szpatułą mieszaj co około 1-2 h, aby mrożenie było równomierne. Zbyt niska temperatura chłodzenia spowoduje, że sorbet stwardnieje na kamień i trzeba będzie dłużej czekać, aż zmięknie aby nałożyć porcję.

Lody z awokado

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g, schłodzonego przez 24h)
  • sok z 1 cytryny
  • 100-120 g cukru
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią

Awokado obierz i pokrój. Mleko kokosowe odwróć do góry nogami, otwórz i wylej wodę a powstalą śmietankę kokosową umieść w blenderze kielichowym. Dodaj awokado, cukier, cukier z wanilią i połowę soku z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach ok 5 min dodając w trakcie resztę soku z cytryny, aż masa stanie się gładka. Gotową masę dobrze schłodź w lodówce, a następnie umieść w maszynce do lodów i mieszaj je ok 20-30min. Przełóż do pojemnika do mrożenia lub do foremek do lodów i włóż patyczki. Wstaw do zamrażarki na 6-8h do zamrożenia.

*Lody z awokado, jak samo awokado są dość wrażliwe i mogą zmienić kolor i nieco smak gdy będą przechowywane zbyt długo. Aby cieszyć się ich smakiem i ładnym kolorem warto zjeść je w niedługim czasie po przygotowaniu.

 

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.