Śmietanka, czekolada, a może owocowy sorbet? W letnie, upalne dni lubimy osładzać i ochładzać sobie życie ulubionymi lodami. Mamy swoje ulubione kawiarnie i lodziarnie, które częściej i chętniej odwiedzamy w czasie wakacji. A gdyby tak spróbować swoich sił w kuchni i przygotować domowe lody samodzielnie?
Domowe lody możesz przygotować w specjalnych foremkach - wypełniasz nimi masę lodową, a gdy lekko stężeją w zamrażarce, w każdą foremkę wystarczy włożyć drewniany lub plastikowy patyczek. Po kilku godzinach możesz rozkoszować się lodowym orzeźwieniem! Do przygotowania lodów sprawdzą się także najzwyklejsze plastikowe pudełka na żywność - gotową masę przelej i odłóż do zamrażarki.
UWAGA! Lody najlepiej mrozić w temperaturze -16°C , dzięki temu porcjowanie będzie łatwiejsze.
Pistacje obierz z łupin, a następnie zmiel na pastę. Pastę pistacjową wymieszaj dokładnie z mlekiem skondensowanym i 100 ml śmietanki. Schłodzoną śmietankę ubij razem z pastą waniliową, a następnie wmieszaj do niej masę pistacjową. Gotową masę pistacjową na lody przełóż do pojemnika do mrożenia, szczelnie zamknij i wstaw do zamrażarki na minimum 8 godzin.
Dojrzałe banany pokrój w plastry i przełóż do plastikowego pojemnika. Wstaw do zamrażarki na minimum 3 godziny. Drobno posiekaj orzechy laskowe i czekoladę. Do misy malaksera przełóż zamrożone banany, gorzką czekoladę. orzechy, kakao i napój sojowy. Zblenduj wszystkie składniki na kremową masę i od razu podawaj.
Cukier i wodę zagotuj w rondelku do rozpuszczenia się cukru, aż powstanie syrop cukrowy. Truskawki umieść w wysokim naczyniu, dodaj syrop cukrowy, pastę waniliową i łyżkę soku z cytryny jesli lubisz. Zblenduj całość dokładnie na jednolitą konsystencję. Możesz przetrzeć przez duże sito jeśli nie lubisz pestek. Gotową masę na sorbet przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki, w której temperatura ustawiona jest na -16°C. W międzyczasie szpatułą mieszaj co około 1-2 h, aby mrożenie było równomierne. Zbyt niska temperatura chłodzenia spowoduje, że sorbet stwardnieje na kamień i trzeba będzie dłużej czekać, aż zmięknie aby nałożyć porcję.
Awokado obierz i pokrój. Mleko kokosowe odwróć do góry nogami, otwórz i wylej wodę a powstalą śmietankę kokosową umieść w blenderze kielichowym. Dodaj awokado, cukier, cukier z wanilią i połowę soku z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach ok 5 min dodając w trakcie resztę soku z cytryny, aż masa stanie się gładka. Gotową masę dobrze schłodź w lodówce, a następnie umieść w maszynce do lodów i mieszaj je ok 20-30min. Przełóż do pojemnika do mrożenia lub do foremek do lodów i włóż patyczki. Wstaw do zamrażarki na 6-8h do zamrożenia.
*Lody z awokado, jak samo awokado są dość wrażliwe i mogą zmienić kolor i nieco smak gdy będą przechowywane zbyt długo. Aby cieszyć się ich smakiem i ładnym kolorem warto zjeść je w niedługim czasie po przygotowaniu.
A.J.
Komentarze