Karpatka na groszku ptysiowym

  • 05.02.2023
Szybkie ciasto bez pieczenia
Źródło: pixabay.com

Karpatka bez pieczenia z groszkiem ptysiowym. To wersja ekspresowego ciasta bez pieczenia. Szukasz pomysłu na pyszne i proste ciasto, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

Składniki:

  • 200 g groszku ptysiowego
  • 0,8l mleka
  • 1/3 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 2 szt. budynie waniliowe 2x 40g.

Przygotowanie:

  • Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia..
  • Miękkie masło ukręć na puszystą masę. Stopniowo dodawaj zimny budyń. Miksuj do czasu połączenia się składników.
  • Spód formy posmaruj cienką warstwą masy, wysyp połowę groszku ptysiowego, wylej masę, następnie wyłóż warstwę groszku. Wstaw na kilka godzin do lodówki (min.2h) . Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Gotowe!

A.J.

 

 

Polecany film

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.