Karpatka bez pieczenia z groszkiem ptysiowym. To wersja ekspresowego ciasta bez pieczenia. Szukasz pomysłu na pyszne i proste ciasto, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Składniki:
200ggroszku ptysiowego
0,8l mleka
1/3 szkl. cukru
200gmasła
2szt.budynie waniliowe 2x 40g.
Przygotowanie:
Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia..
Miękkie masło ukręć na puszystą masę. Stopniowo dodawaj zimny budyń. Miksuj do czasu połączenia się składników.
Spód formy posmaruj cienką warstwą masy, wysyp połowę groszku ptysiowego, wylej masę, następnie wyłóż warstwę groszku. Wstaw na kilka godzin do lodówki (min.2h) . Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarze