Lemoniada z rabarbaru i truskawek to napój idealny na upalne dni. Pyszny i orzeźwiający, z dodatkiem cytryny i świeżej mięty. Smaczny i zdrowy napój któremu trudno się oprzeć. Lemoniadę latem podaję koniecznie schłodzoną, z dodatkiem kostek lodu. Alternatywą dla tego napoju jest zamknięcie go w słoikach na zimę, by gdy pogoda nie sprzyja móc cieszyć się chociaż, cząstką tych dobrych letnich dni.
Ilość: ok 11 butelek po 330 ml
Składniki:
2 kg łodyg rabarbaru
1 kg truskawek
ok. 3l wody
0,5kg cukru
sok z 2 cytryn
Przygotowanie:
Podana waga owoców jest przed ich oczyszczeniem. Do tego przepisu staramy się jak najmniej obierać łodygi rabarbaru, dzięki czemu kompot zyskuje ładniejszy, różowy kolor. Z umytego rabarbaru odcinamy zgrubiałą część łodygi rosnącą przy ziemi i część łodygi łączącą ją z liściem. Łodygi staramy się jak najmniej obierać, żeby uzyskać ładniejszy kolor kompotu. Rabarbar kroimy na około 1-2 cm kawałki. Truskawki oczyszczamy z szypułek. Do garnka dajemy rabarbar i truskawki, zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy, aż owoce zaczną się rozpadać. Następnie całość przecedzamy przez gęste sito lub gazę. Do powstałego kompotu wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Zagotowujemy, cukier musi się rozpuścić. Jeżeli na powierzchni powstaje pianka, to ją zbieramy. Następnie gorącą lemoniadę rozlewamy do butelek i zakręcamy. Dla pewności lemoniadę pasteryzuję na mokro. Do garnka wstawiamy butelki i zalewamy wodą do około 2/3 ich wysokości. Pasteryzujemy od momentu zagotowania wody przez około 5 minut. Butelki z lemoniadą ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie gotowe przetwory zanosimy do chłodnej spiżarki lub piwnicy.
A.J.
Komentarze