Zdrowie i smak w jednym czyli kreatywne pomysły na borówkę amerykańską

  • 10.08.2023
Wyjątkowe zastosowania borówki amerykańskiej. Smaczne i zdrowe przepisy
Źródło: pixabay.com

Borówka amerykańska to owoc, którego właściwości lecznicze powinni docenić wszyscy - w szczególności osoby, które chcą mieć sokoli wzrok. Ten owoc to także dobry sposób na problemy z pamięcią, wątrobą, a nawet jako profilaktyka antynowotworowa. Sprawdź, nasze przepisy z borówek i ciesz się ich letnim smakiem.

Przepis na muffinki z borówkami

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 duże jajka,
  • szklanka mleka,
  • 1 1/2 szklanki borówek amerykańskich,
  • cukier puder do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  2. Masło roztop i ostudź.
  3. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.
  4. Wszystkie składniki suche połącz z mokrymi, dodaj borówki i delikatnie wymieszaj.
  5. Ciasto wylej do foremek na muffinki (pamiętaj o papilotkach) i piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka).
  6. Muffiny z borówkami podawaj posypane cukrem pudrem.

Przepis na sok z borówek

Składniki:

  • 2,5 kg borówek,
  • 500 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Borówki przebierz, umyj i osącz, a następnie zmiksuj porcjami.
  2. Powstałą miazgę przełóż do wyparzonych słoików.
  3. Do borówek dodaj cukier, dobrze wymieszaj i odstaw pod przykry­ciem na 24 godziny. Zawartość słoika należy od czasu do czasu wy­mieszać.
  4. Po 24 godzinach borówki przecedź przez sito i odciśnij sok.
  5. Uzys­kany sok przelej do słoików lub butelek i pasteryzuj przez około 15 minut.
  6. Sok z borówek przechowuj przez całą zimę w suchym i chłodnym miejscu.

Przepis na sos borówkowy do mięs

Składniki:

  • 1/2 szklanki borówek (mogą być mrożone),
  • kilka goździków,
  • 100 ml bulionu,
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Na małej patelni uduś borówki. Po 5 minutach dodaj goździki i duś jeszcze przez 15 minut. Gdy owoce się rozpadną, dodaj ciepły bulion i gotuj przez 10 minut, aż nieco odparuje.
  2. Dopraw do smaku solą i dodaj łyżkę musztardy.
  3. Sos z borówek podawaj jako dodatek do pasztetów i mięs na zimno.

 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.