Tran to tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub z innych ryb z grupy dorszowatych. Badania wykonane na ten temat mówią, że regularna suplementacja tranu poprawia odporność organizmu oraz samopoczucie. Zawiera unikalną mieszankę bardzo ważnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6.
Tran obniża poziom złego cholesterolu, ma działanie przeciwnowotworowe, zapobiega osteoporozie, łagodzi objawy astmy i łuszczycy, a także poprawia pamięć i koncentrację.
Kwasy tłuszczowe nienasycone z grupy omega-3 i omega-6 zawarte w tranie naturalnie obniżają ciśnienie krwi oraz mobilizują układ odpornościowy.
Zawiera wit. A i D które ułatwiają przyswajanie wapnia i jego utrwalenie w kościach,zapobiega kurzej ślepocie, stanom zapalnym spojówek i rogówki oka, a także nadmiernemu rogowaceniu i suchości skóry czy wysychaniu błon śluzowych.
Natomiast wit. E wzmacnia ściany żył i tętnic oraz przedłuża żywotność czerwonych krwinek.
Stosowanie tranu jako środka leczniczego jest częste w brakach wit. A oraz D, a także przy krzywicy u dzieci i dorosłych.
Oprócz codziennego spożywania tranu warto zapewnić organizmowi dawkę ruchu i stosować zdrową dietę.
WARTO PAMIĘTAĆ!
Tranu NIE MOŻNA stosować w czasie antybiotykoterapii, ponieważ wspomagają one nie tylko nasz organizm, ale wirusy lub bakterie, które wywołały chorobę!!
Przeciwskazania do stosowania tranu:
- nie powinno się podawać dzieciom poniżej 4. roku życia
- osoby cierpiące na kamicę nerkową
- osoby chorującą na hiperkalcemię
- osoby ciepriące na Sarkoidozę
- wchodzi w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi
- nie powinno się go łączyć z innymi preparatami z witaminą A i D (możliwość przedawkowania witamin)
- kobiety w ciąży powinny zapytać lekarza o możliwość suplementacji
Objawy przedawkowania tranu to brak apetytu, wielomocz, bóle głowy, wzrost masy ciała, zaburzenia neurologiczne.
Kupując tran, warto patrzeć na ilość zawartych w nim składników i witamin. A przede wszystkim na to, czy pochodzi od ryb dorszowatych, czy też nie, ponieważ na przykład olej z wątroby rekina czy halibuta nie są tranem, choć też mają wiele cennych właściwości.
A.J.
Komentarze