Zabawa ciastoliną to świetne zajęcie zarówno dla młodszych, jak i dla starszych dzieci. Rozwija małą motorykę i kształtuje wyobraźnię. Dzieci bardzo lubią lepić, ugniatać, formować. Szczególną sympatią darzą masy kolorowe, fluorescencyjne albo z brokatem. A ty niskim kosztem możesz zrobić taką ciastolinę w domu.
Potrzebujemy:
Sposób pierwszy:
2 szklanki mąki
1 szklanki soli
2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
2 łyżki kwasku cytrynowego
aromat do ciast opcjonalnie
barwniki spożywcze opcjonalnie
Mąkę, sól, wodę, olej i kwasek cytrynowy połącz w garnku. Możesz użyć miksera, by łatwiej uzyskać gładką masę.
Podgrzewaj całość na wolnym ogniu, mieszając, dopóki masa nie zgęstnieje.
Gotowa ciastolina powinna mieć konsystencję purée ziemniaczanego. Oderwij kawałek i sprawdź, czy nie klei się do dłoni.
Jeszcze ciepłą ciastolinę wyrabiaj na stolnicy bądź na stole, dodaj aromat.
Podziel masę na tyle porcji, ile planujesz kolorów. Dodaj barwniki spożywcze i wyrabiaj ciastolinę, aż uzyskasz jednolitą barwę.
LUB
Sposób drugi:
300 ml mydła w płynie, balsamu do ciała lub odżywki do włosów
500 g mąki ziemniaczanej
5 łyżek oleju
barwniki spożywcze (opcjonalnie)
Do miseczki wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj mydło i olej.
Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Podziel masę na tyle porcji, ile planujesz kolorów. Dodaj barwniki spożywcze i wyrabiaj ciastolinę, aż uzyskasz jednolitą barwę.
Aby masa nie stwardniała tak szybko należy przechowywać ją w szczelnie zamykanym pojemniku z przykrywką. Możesz też włożyć ją w woreczku próżniowym do lodówki. Jeżeli mimo to ciastolina wyschnie, wystarczy odrobina wody, by odzyskała sprężystość. W przypadku domowej ciastoliny z mąki ziemniaczanej zamiast wody dodaj nieco odżywki do włosów.
A.J.
Komentarze