Melon to jedno z najbardziej oszałamiających owoców, które kojarzy się z ciepłymi letnimi dniami i orzeźwieniem. Ze swoją soczystością i słodkim aromatem stanowi prawdziwą przyjemność dla podniebienia. Jednak melon to nie tylko smakowita egzotyczna przekąska - kryje w sobie wiele korzyści zdrowotnych i występuje w różnych odmianach, które zadziwią swoją różnorodnością. W tym artykule zaprosimy Cię do odkrycia fascynującego świata melonów. Przyjrzymy się bliżej ich właściwościom odżywczym, zdrowotnym i wartościom prozdrowotnym. Dowiesz się, jakie skarby ukryte są w owocowym wnętrzu tego letniego raju. Ponadto, poznamy różnorodność rodzajów melonów, od popularnych do bardziej egzotycznych, z całego świata. Zanurzmy się w aromatycznym świecie melonów i odkryjmy, dlaczego są one tak uwielbiane przez wielu.
Ogórek melon (Cucumis melo), zwany potocznie melonem, jest owocem szeroko uprawianym na całym świecie. Za pierwotne stanowisko melona uważana jest Afryka. Badania genetyczne owoców dowodzą, że zaczął on być uprawiany w Egipcie około 3000 lat temu. Z Afryki ogórek melon przedostał się na Bliski Wschód oraz do Azji.
Melony wykazują duże różnice w wyglądzie owoców, strukturze ich miąższu oraz smaku. Na przestrzeni lat pojawiły się różne klasyfikacje odmian melona proponowane przez różnych badaczy. Jedna z obecnie stosowanych klasyfikacji została opracowana w 1998 roku. Obejmuje ona odmiany:
Zawartość kalorii w 100 g melona może różnić się w zależności od jego odmiany. Bardziej słodkie melony będą zawierały więcej cukru, a co za tym idzie – będą bardziej kaloryczne. Najpopularniejsze odmiany melona zawierają:
Melony klasyfikują się w grupie produktów o średnim indeksie glikemicznym. Ich IG wynosi 65. Średni indeks glikemiczny oznacza, że osoby chorujące na cukrzycę mogą spożywać melony sporadycznie. Ich porcja powinna być mała i wkomponowana w zbilansowane posiłki.
Melony są bogate w witaminy C i A oraz witaminy z grupy B. Zawierają także beta-karoten. Dzięki ich obecności melony posiadają udowodnione w badaniach właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. W melonach oraz innych owocach i warzywach z ich rodziny znajdują się kukurbitacyny, zwłaszcza kukurbitacyna B, która posiada właściwości przeciwnowotworowe. Prowadzone badania nad ekstraktami z różnych części melona wskazują, że może on posiadać także właściwości:
Komentarze