Zapach Letniego Raju: Odkryj Różnorodność Melonów i Ich Korzyści

  • 26.07.2023
Melon - Egzotyczna Soczystość: Właściwości i Rodzaje Melonów
Źródło: pixabay.com

Melon to jedno z najbardziej oszałamiających owoców, które kojarzy się z ciepłymi letnimi dniami i orzeźwieniem. Ze swoją soczystością i słodkim aromatem stanowi prawdziwą przyjemność dla podniebienia. Jednak melon to nie tylko smakowita egzotyczna przekąska - kryje w sobie wiele korzyści zdrowotnych i występuje w różnych odmianach, które zadziwią swoją różnorodnością. W tym artykule zaprosimy Cię do odkrycia fascynującego świata melonów. Przyjrzymy się bliżej ich właściwościom odżywczym, zdrowotnym i wartościom prozdrowotnym. Dowiesz się, jakie skarby ukryte są w owocowym wnętrzu tego letniego raju. Ponadto, poznamy różnorodność rodzajów melonów, od popularnych do bardziej egzotycznych, z całego świata. Zanurzmy się w aromatycznym świecie melonów i odkryjmy, dlaczego są one tak uwielbiane przez wielu.

Melon – pochodzenie  

Ogórek melon (Cucumis melo), zwany potocznie melonem, jest owocem szeroko uprawianym na całym świecie. Za pierwotne stanowisko melona uważana jest Afryka. Badania genetyczne owoców dowodzą, że zaczął on być uprawiany w Egipcie około 3000 lat temu. Z Afryki ogórek melon przedostał się na Bliski Wschód oraz do Azji.

Melon – rodzaje  

Melony wykazują duże różnice w wyglądzie owoców, strukturze ich miąższu oraz smaku. Na przestrzeni lat pojawiły się różne klasyfikacje odmian melona proponowane przez różnych badaczy. Jedna z obecnie stosowanych klasyfikacji została opracowana w 1998 roku. Obejmuje ona odmiany: 

  • cantaloupensis – w Polsce znany jako kantalupa. Owoce są średniej wielkości o okrągłym kształcie. Powierzchnia skórki jest gładka lub z delikatnie widocznymi szwami lub siatką. Melon ma kolor pomarańczowy, posiada aromatyczny smak i wysoką zawartość cukru; 
  • reticulatus – do tej grupy zaliczany jest melon Galia. Średniej wielkości owoc z wyraźnym siateczkowaniem na powierzchni. Miąższ ma kolor od zielonego, przez biały, do czerwono-pomarańczowego. Owoc jest słodki i wydziela zapach piżma; 
  • saccharinus – owoce melona mają średnią wielkość, kształt okrągły lub podłużny. Melon ma szary odcień, czasem z zielonymi plamkami, a jego miąższ jest bardzo słodki; 
  • inodorus – do tej grupy zalicza się melon miodowy. Powierzchnia owocu jest gładka, czasem siateczkowata. Miąższ przyjmuje kolor biały, zielony lub pomarańczowy i pozbawiony jest nuty piżma; 
  • flexuosus – owoc ma wydłużony kształt, często z żebrowaniem, gładką skórkę koloru zielonego. Miąższ jest zielonkawy. Charakteryzuje się niskim poziomem cukrów, jest spożywany jako alternatywa dla ogórków; 
  • conomon – małe owoce o gładkiej, biało-łuskowatej powierzchni. Owoce mają dużą zawartość cukru, ale pozbawione są aromatu; 
  • dudaim – małe owoce o żółtej skórce z czerwonymi pręgami. Miąższ może mieć kolor od białego do jasnoróżówego. 

Melon – kalorie 

Zawartość kalorii w 100 g melona może różnić się w zależności od jego odmiany. Bardziej słodkie melony będą zawierały więcej cukru, a co za tym idzie – będą bardziej kaloryczne. Najpopularniejsze odmiany melona zawierają: 

  • melon kantalupa – 19 kcal w 100 g, 
  • melon miodowy – 29 kcal w 100 g, 
  • melon Galia – 24 kcal w 100 g. 

Melon – indeks glikemiczny 

Melony klasyfikują się w grupie produktów o średnim indeksie glikemicznym. Ich IG wynosi 65. Średni indeks glikemiczny oznacza, że osoby chorujące na cukrzycę mogą spożywać melony sporadycznie. Ich porcja powinna być mała i wkomponowana w zbilansowane posiłki.  

Melon – właściwości 

Melony są bogate w witaminy C i A oraz witaminy z grupy B. Zawierają także beta-karoten. Dzięki ich obecności melony posiadają udowodnione w badaniach właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. W melonach oraz innych owocach i warzywach z ich rodziny znajdują się kukurbitacyny, zwłaszcza kukurbitacyna B, która posiada właściwości przeciwnowotworowe. Prowadzone badania nad ekstraktami z różnych części melona wskazują, że może on posiadać także właściwości: 

  • diuretyczne, 
  • hepatoochronne, 
  • immunomodulujące, 
  • przeciwdrobnoustrojowe. 
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.