Kawa zbożowa to popularny zamiennik tradycyjnej kawy, sięgają po nią osoby, które nie mogą lub nie chcą spożywać kofeiny. Kawa zbożowa podawana jest nawet dzieciom ze względu na łagodny smak i cenne właściwości zdrowotne. Jaki wpływ na organizm ma kawa zbożowa? Jak prawidłowo ją parzyć?
Kawa zbożowa - to napój produkowany z prażonego zboża - żyta, orkiszu, pszenicy lub jęczmienia, niekiedy wykorzystuje się również cykorię i buraki cukrowe.
W kawie zbożowej znajdziemy także polifenole, które są ważne ze względu na właściwości antyoksydacyjne, pozwalające uchronić nas przed rozwojem wielu chorób, jak również brak kofeiny, którą nie każdy może spożywać, np. ze względu na zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Jeśli do mieszanki wykorzysta się również i cykorię, kawa zbożowa dostarczy inuliny – prebiotyku, który pozwala m.in. na poprawę pracy przewodu pokarmowego, jak również lepsze przyswajanie składników mineralnych, w tym wapnia. Ponieważ jest produktem zbożowym zawiera błonnik pokarmowy. Kawa dostępna jest w formie proszku lub torebek do zaparzania, ma łagodny, nieco słodkawy smak i przyjemny aromat. W składzie kawy zbożowej nie ma kofeiny ani sztucznych barwników, w związku z tym jest ona traktowana jako zdrowy napój dla osób w różnym wieku, w tym dzieci. Przeważnie znamy go z dzieciństwa.
Właściwości zdrowotne kawy zbożowej:
Składniki odżywcze:
witaminy z grupy B - mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego,
cynk- stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi, poprawia wygląd i kondycję włosów, skóry i paznokci,
fosfor - oddziałuje na układ nerwowy, bierze udział w mineralizacji kości i zębów,
magnez - ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i zwiększa odporność organizmu na stres,
potas - wspiera funkcjonowanie mięśni i reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową,
żelazo - zapobiega anemii, wspiera układ odpornościowy i redukuje ból brzucha w trakcie miesiączki.
Z jej walorów będą zatem korzystać kobiety w ciąży (zwłaszcza te zmagające się z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi), mamy karmiące piersią, małe dzieci, jak również osoby starsze. To idealny produkt dla osób cierpiących na zaparcia – ze względu na obecność w zbożówce błonnika pokarmowego, kawa łagodnie pobudzi perystaltykę jelit. Ponieważ jest łatwostrawna, nie nasili również objawów refluksu żołądkowo-przełykowego ani innych dolegliwości ze strony żołądka, jak również trzustki czy wątroby. Ze względu na niewielką ilość dostarczanych kalorii nie będzie przeszkadzać w trakcie odchudzania.
Kto nie powinien pić kawy?
Kawa zbożowa pomimo krótkiego składu nie jest odpowiednia dla wszystkich osób. Ma wysoki indeks glikemiczny w związku z czym nie powinna być spożywana w przypadku nadwagi, otyłości, cukrzycy i insulinooporności. Ze względu na zawartość glutenu nie jest polecana również dla osób chorujących na celiakie. Na szczęście na rynku są już kawy zbożowe wolne od glutenu.
Jak parzyć?
Kawę zbożową można przygotować na wiele sposobów. Mamy do dyspozycji kawę w proszku/granulkach typu instant, które należy po prostu rozpuścić w płynie, w formie jednorazowych torebek jak w przypadku herbaty ekspresowej albo w bardziej tradycyjnej postaci – do gotowania. W przypadku dwóch pierwszych typów – produkt wystarczy połączyć z wodą albo mlekiem. Kawa zbożowa do gotowania wymaga zalania wrzątkiem (3–4 łyżki stołowe na 1 litr wody), a następnie gotowania przez 5 minut. Finalnie kawę przecedza się przez gęste sitko. Kawę do gotowania można także zaparzyć w ekspresie jak zwykłą kawę.
Kawę zbożową można pić solo, bez żadnych dodatków. Jej smakosze polecają połączenie z dodatkiem kardamonu, cynamonu, wanilii, bitej śmietany, czekolady, a nawet anyżu.
A.J.
Komentarze