Siedem najzdrowszych polskich grzybów. Kopalnie witamin i naturalne antybiotyki.

  • 26.09.2023
Skarby Lasu: Polskie Grzyby, Które Wzmacniają Zdrowie
Źródło: freepik.com

Grzyby od wieków stanowią ważną część polskiej kuchni i tradycji. Jednak oprócz swojego wyjątkowego smaku, wiele gatunków grzybów ma również niezwykłe właściwości zdrowotne. Niektóre z nich działają jak naturalne antybiotyki, inne są bogate w witaminy i minerały. W tym artykule przyjrzymy się siedmiu najzdrowszym polskim grzybom, które nie tylko cieszą podniebienie, ale także wzmacniają nasze zdrowie.

Borowik szlachetny

Borowik szlachetny na tle innych grzybów ma niezwykle wysoką zawartość białka, która wynosi ok. 5,5 proc. Podobną zawartość można znaleźć w chlebie i mleku, jednak ten cenny składnik odżywczy jest tylko częściowo dostępny dla człowieka, bo ściany komórkowe borowików zbudowane są z chityny. Warto pamiętać jednak, że białka będą bardziej dostępne po poddaniu borowików szlachetnych obróbce cieplnej i rozdrobnieniu.

Pieprznik jadalny, czyli kurka

Popularne kurki są jednym z najlepszych źródeł witamin z grupy B w naturalnym pożywieniu. Zawarte w nich związki działają również antybakteryjnie i antywirusowo oraz wpływają pozytywnie na układ nerwowy.

Opieńka miodowa

Zawarte w opieńkach miodowych substancje mogą pozytywnie wpłynąć na ukrwienie kończyn, mózgu i serca oraz poprawić wzrok. Dzięki właściwościom grzybobójczym powinny znaleźć się również w diecie osób uskarżających się na problemy z płucami, a dzięki zaletom bakteriobójczym  u osób, które zaobserwowały u siebie suchą skórę.

Czubajka kania

Czubajki kanie rosną na brzegach lasów, łąkach, a nawet w przydomowych ogródkach. Wiele osób zbiera je i suszy, tylko po to, by uzyskać aromatyczną przyprawę do dań, nie wiedząc, że we wnętrzu kryje się prawdziwa kopalnia witamin z grupy B oraz witamin C, A, D i E.

Mleczaj rydz

Piękne, rdzawe mleczaje rydze obfitują w składniki, które wspomagają trawienie i pozytywnie wpływają na układ kostny i nerwowy. Mleczaje rydze ułatwiają również walkę z nadciśnieniem tętniczym i stresem. Z owocników rydzów wyizolowano również związki, które działają antybiotycznie m.in. na prątki gruźlicy i pałeczki duru brzusznego.

Podgrzybki

Flawonoidy zawarte w podgrzybkach wykazują działanie przeciwzapalne i detoksykujące. Kwas linolowy pomaga za to w walce ze zbędnymi kilogramami. W podgrzybkach znajdziemy również cenne źródło kwasu palmitynowego i oleinowego.

Koźlarze, czyli kozaki

Popularnie rosnące na skrajach lasów koźlarze czerwone i koźlarze pomarańczowo-żółte dostarczają sporo witaminy B3, czyli niacyny. 100 g tych grzybów może zapewnić 20 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka na niacynę.

 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.