Kiszenie kapusty w domowym zaciszu - praktyczne rady

  • 25.10.2023
Zakiszanie Kapusty Krok po Kroku: Niezbędne Akcesoria i Sekrety Procesu
Źródło: freepik.com

Kiszenie kapusty to sztuka, która od wieków jest praktykowana w domach na całym świecie. Proces ten nie tylko zachowuje warzywo na zimę, ale także wzbogaca je o probiotyki i korzystne dla zdrowia substancje. W poniższym artykule znajdziesz kilka praktycznych rad oraz poznasz niezbędne akcesoria, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt podczas kiszenia kapusty w domu.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości

Nie tylko jedzenie, ale i picie odpowiednich produktów może wzmocnić organizm, a nawet uchronić ciało przed wieloma dolegliwościami spowodowanymi postępem czasu, czy dłuższym utrzymaniem niewłaściwej diety. Nie inaczej jest z sokiem z kapusty kiszonej. Właściwości takiego napoju – podobnie jak sama kapusta kiszona jedzona do obiadu lub jako dodatek do grillowania – mają zbawienny wpływ na układ krwionośny i pokarmowy. Poza pomocą w likwidacji zaparć u osób w niemal każdym wieku oraz wsparciem procesu zrzucania wagi poprzez zwiększenie zdolności trawiennych sok z kiszonej kapusty cechuje się również takimi właściwościami jak:
 

  • Ochrona wątroby przed powstaniem ognisk chorobowych i niszczeniem komórek
  • Wsparcie w leczeniu śledziony
  • Zabezpieczenie żołądka i dwunastnicy przed zmianami nowotworowymi
  • Zmniejszenie ilości wytwarzanych soków żołądkowych, aby wspomóc leczenie wrzodów żołądka
  • Pomoc w radzeniu sobie z pasożytami układu pokarmowego

Kapusta kiszona – witaminy i minerały

Wśród mikroelementów, które można znaleźć w tym swojskim składniku diety w wielu polskich domach, najwięcej jest magnezu, potasu, żelaza oraz wapnia. Są one podstawowymi i bardzo ważnymi składnikami codziennej diety wzmacniającymi ogólną kondycję całego ciała, a więc warto zadbać o ich suplementację. Dzięki minerałom z kapusty kiszonej możesz to zrobić we w pełni naturalny sposób. To jednak nie wszystko, gdyż zawiera ona coś jeszcze, a mianowicie kilka cennych dla organizmu witamin. Jakie witaminy są w kapuście kiszonej? Prym wiedzie tu oczywiście witamina C, tak potrzebna na co dzień do budowania właściwiej odporności – zwłaszcza w czasie jesienno-zimowych wahań temperatury. Ile witaminy C jest w kapuście kiszonej? Na każde 100 g tego składnika przypada 36,6 mg tej witaminy. Czy to dużo? Po pierwsze to niemal całe dzienne (minimalne spożycie) dla człowieka. Po drugie, to tylko nieco mniej niż w przypadku cytryny, za to w smaczniejszej i łatwiej przyswajalnej formie. Co prawda nie umywa się to do ilości, jaką znaleźć można w każdym kolorze papryki, ale i tak warto – chociażby dla zachowania różnorodności smaków na talerzu. Poza witaminą C w kapuście kiszonej znaleźć można również witaminy z grupy B, K, E oraz A.

Jak kisić kapustę?

Jak ukisić kapustę? Kiszenie kapusty w słoikach należy rozpocząć od dokładnego jej oczyszczenia, podzielenia na części i poszatkowania. Następnie przygotowujemy naczynie, w którym kiszona będzie kapusta. Do tego celu wykorzystać można zarówno plastikowe wiaderko, jak i ceramiczny garnek czy drewnianą albo kamionkową beczkę (wszystkie niezbędne informacje na temat kamionkowych naczyń znajdziecie na naszym blogu). Najważniejsze, by było ono szczelne oraz sterylne — jedynie wówczas zajść będzie mógł tam proces fermentacji.
 
Jak ukisić dobrą kapustę? Proces ten trwać powinien około 10-12 dni. Na początkowym etapie, naczynie z kapustą przechowywać powinno się w temperaturze pokojowej. Po upływie koło 3 dni, zacznie ona zwiększać swoją objętość. Aby odprowadzić nagromadzone w naczyniu gazy, należy przebić otwory w kapuście. Aż do końca procesu kiszenia, kapustę należy ugniatać raz dziennie przy pomocy uprzednio wyparzonego tłuczka. To sprawdzony sposób na zabezpieczenie kiszonki przed rozwojem pleśni. Jak ukisić kapustę? Gdy przestanie ona pracować, należy przełożyć ją do uprzednio wyparzonych słoików, zalać sokiem i wstawić do lodówki lub chłodnego miejsca.  

Kiszenie kapusty krok po kroku

  1. Zacznij od pokrojenia główki kapusty na ćwiartki.
  2. Z pomocą szatkownicy lub noża poszatkuj bardzo drobno kapustę.
  3. Ułóż pierwszą warstwę na dnie naczynia do kiszenia.
  4. Zasyp pierwszą warstwę kapusty do kiszenia przyprawami oraz solą.
  5. Ubij warstwę dłonią lub wykorzystaj do tego specjalny tłuczek.
  6. Układaj kolejne warstwy, za każdym razem doprawiając, przesypując nieco solą i ubijając.
  7. Ostatnia warstwa powinna sięgać do poziomu oddalonego o kilka centymetrów od zamknięcia naczynia do kiszenia kapusty.
  8. Na górę zawartości połóż talerzyk i dociśnij go ciężarkiem. Zabezpiecz zamknięcie ścierką lub owiń gazą.
  9. Zostaw beczkę do kiszenia na 3-4 dni w temperaturze pokojowej, aby zawartość się przekisiła.
  10. Po tym czasie przerwij proces kiszenia, przestawiając naczynie w zimne miejsce (ok. 5-6℃).
  11. Korzystaj z zapasów, gdy tylko potrzebujesz, pamiętając, by po każdym nabraniu kiszonej kapusty ponownie docisnąć zawartość talerzykiem z obciążeniem.

 Jak ukisić kapustę w słoiku?

  1. W pierwszej kolejności przekrój umytą główkę kapusty na 4 części (ćwiartki), a następnie poszatkuj ją na paseczki o grubości 2-4 mm. Głąb należy usunąć.
  2. Pociętą kapustę przełóż do dużej miski, zasyp solą, dokładnie wymieszaj i zostaw na minimum 30 minut, aby puściła soki.
  3. Po tym czasie przekładaj kapustę do słoików, ubijając ją mocno tłuczkiem. Rób to warstwami, jak w przypadku kiszenia w beczce lub garnku kamionkowym.
  4. Powstałą pianę i soki zostaw na wierzchu ubitej kapusty.
  5. Zakręć lub zamknij na klips słoiki i zostaw  je w temperaturze pokojowej na ok. 5-6 dni.
  6. Obserwuj, czy słoiki nie zaczynają syczeń i nie wycieka spod zamknięcia sok. Jeśli tak jest, to znaczy, że nadmiar gazu próbuje się wydostać z naczynia. Trzeba otworzyć słoik, ubić ponownie zawartość i zakręcić raz jeszcze – czas kiszenia się przy tym nie wydłuża.

Kiszenie kapusty w słoikach na zimę

Jak kisić kapustę w słoikach na zimę? Oczywiście wekując ją jak wszystkie inne kiszonki i domowe przetwory. Wekowanie to pasteryzacja, a więc, aby kapusta kiszona była dobrze zabezpieczona na kolejne miesiące przechowywania w piwnicy lub domowej spiżarni należy: 

  • Ułożyć warstwami kapustę w słoikach (każdą ubijamy)
  • Zostawić ok. 2 cm odległości od górnej krawędzi słoika
  • Jeśli kapusta nie puściła wystarczająco dużo soku, by zakryła ubite warzywo, należy dopełnić słoik zalewą solankową (1 litr wody / 200 g soli)
  • Pasteryzować w kąpieli wodnej (80℃) przez minimum 20 minut
  • Zostawić do wystudzenia
  • Przechowywać w chłodnym miejscu

 
W jakim miesiącu kisić kapustę?

Z racji tego, że do kiszenia kapusty najbardziej nadaje się zimowa odmiana tego warzywa, najwcześniej można to robić w październiku. Wtedy na straganach pojawia się największy wybór kapusty. Jest ona bardziej wytrzymała, przez co idealnie nadaje się do kiszonek. Idealne będzie więc przełom października/listopada – w sam raz jako przygotowanie do świąt.

Jak długo kisić kapustę?

To zależy od wielkości naczynia i sposobu kiszenia. W beczce plastikowej lub dużej beczce dębowej proces ten należy przerwać po ok. 10-12 dniach. W przypadku kiszenia kapusty w słoikach jest to zwykle 5-6 dni. Ile kisić kapustę w naczyniach kamionkowych? Ile trwa taka fermentacja w garnku z kołnierzem beztlenowym? Z naszego doświadczenia wynika, że ok. 4 dni.

Jakie przyprawy do kiszenia kapusty?

Dodawanie przypraw do kiszonej kapusty nie jest konieczne, ale może podkreślić jej walory na talerzu ze swojskim posiłkiem rodzinnym. Aby urozmaicić smak kapusty kiszonej domowym sposobem w beczce lub garnku z kołnierzem beztlenowym, dodać można do niej kminek, ziele angielskie, koper, nasiona jałowca, pieprz czy liście laurowe.

Kiszenie kapusty – jaka sól?

Sól jest obowiązkowym składnikiem podczas kiszenia kapusty. Nie wolno jej pominąć, gdyż to dzięki niej produkt podczas ubijania puszcza sok umożliwiający fermentację beztlenową. Niezależnie które naczynie wybierzesz lub jaką metodą kiszenia się posłużysz, wybierz zawsze sól kamienną niejodowaną. Zapobiegnie rozwojowi bakterii w kiszonce i pomoże w produkcji kwasu mlekowego. 

Ile soli – kiszenie kapusty?

Choć do solanki, którą używa się podczas kiszenia kapusty w słoikach, należy zastosować 100 g soli na 1 litr wody, tak gdy doprawiasz bezpośrednio poszatkowane warzywo, ilość ta jest o wiele mniejsza. Tradycyjne przepisy i najczęściej stosowane receptury w polskich domach przyjmują, że ok 5-7 g soli kamiennej na 1 kg kapusty to najlepsze proporcje.

Kiszenie kapusty – jaka temperatura?

Pobudzenie fermentacji wymaga temperatury jak najbardziej zbliżonej do średniej temperatury powietrza. Zaleca się więc, by fazę wytwarzania kwasu mlekowego w tym procesie przeprowadzać w cieple na poziomie 21-22 stopni. Mówiąc krótko, kiszenie kapusty wymaga temperatury pokojowej – chłód zatrzymuje ten proces. 

Kiszenie kapusty – jaka to fermentacja?

Prawidłowo przeprowadzone kiszenie kapusty bazuje na fermentacji beztlenowej. Dzięki temu cały proces w temperaturze pokojowej nie powoduje rozwoju pleśni. Wystarczy, że kapusta podczas kiszenia będzie ubita i zanurzona we własnym soku. Wytwarzany w trakcie dwutlenek węgla szybko wyprze tlen – fermentacja ta jest łatwiejsza w garnku z kołnierzem beztlenowym. Po to także obciąża się kiszoną kapustę.

Jaka kapusta do kiszenia?

Z racji tego, że najlepszą porą na kiszenie jest koniec jesieni najlepszym gatunkiem kapusty jest odmiana zimowa. Kiszonki tego rodzaju wykonuje się na bazie białej kapusty – oczywiście bardzo cienko posiekanej i dokładnie ubitej, aby fermentacja beztlenowa mogła przebiegać bez problemu.

Jak kisić kapustę na zimę?

Układamy ją warstwowo w misce, oddzielając każdą z nich od siebie porcją soli. Odczekujemy pół godziny. Następnie przekładamy do słoika i ugniatamy, najlepiej przy pomocy specjalnego ubijaka. Kapusta zacznie wówczas wypuszczać soki, które skutecznie ochronią ją przed dopływem powietrza. Jeśli nie, zalej ją solanką do poziomu 2 cm od krawędzi słoika. Takie przetwory należy pasteryzować w kąpieli wodnej.

Z czym kisić kapustę?

Aby uzyskać klasyczną kapustę kiszoną, nie potrzeba żadnych dodatków. Jeśli jednak jej smak ma być bardziej wyszukany i wyrazisty można wybrać spośród kilku najczęściej preferowanych składników. Kiszenie kapusty domowym sposobem pozwala na dodanie do niej między innymi marchewki, jabłka, cebuli, a nawet chili.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.