Światowy Dzień Pizzy. Kulinarne święto dla miłośników smaku.

  • 16.01.2024
17 Stycznia – Czas na Pizzę! Tradycje, Historia i Przepis na Perfekcyjną Włoską Pizzę
Źródło: freepik.com

17 stycznia to niezwykła data dla wszystkich smakoszy - Światowy Dzień Pizzy, który z radością obchodzony jest na całym globie. Światowy Dzień Pizzy ma swoje korzenie we Włoszech i jest hołdem dla św. Antoniego, patrona pizzerii. To nie tylko dzień radości dla podniebień, ale także czas na uczczenie kulinarnego dziedzictwa Włoch. Historia pizzy, bogata i barwna, prowadzi nas przez liczne regiony tego kraju, gdzie smak i aromat tego dania przybierają różnorodne formy.

Przepis na perfekcyjną pizzę:

Nic nie pobije smaku świeżej, domowej pizzy. Dlatego warto spróbować swoich sił w przygotowaniu tego kulinarnego majstersztyku. Oto prosty przepis na autentyczną włoską pizzę, która zachwyci podniebienia i wprowadzi nas w wyjątkowy nastrój Światowego Dnia Pizzy.

SKŁADNIKI

na 2 sztuki pizzy
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE
  • Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 - 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
  • Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (ciasto można też zagnieść mikserem planetarnym).
  • Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.
  • Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając niewielki "wałeczek" na brzegu.
  • Wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego ser oraz ulubione dodatki. Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut.
 
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.