Źródło: freepik.com
17 stycznia to niezwykła data dla wszystkich smakoszy - Światowy Dzień Pizzy, który z radością obchodzony jest na całym globie.
Światowy Dzień Pizzy ma swoje korzenie we Włoszech i jest hołdem dla św. Antoniego, patrona pizzerii. To nie tylko dzień radości dla podniebień, ale także czas na uczczenie kulinarnego dziedzictwa Włoch. Historia pizzy, bogata i barwna, prowadzi nas przez liczne regiony tego kraju, gdzie smak i aromat tego dania przybierają różnorodne formy.
Przepis na perfekcyjną pizzę:
Nic nie pobije smaku świeżej, domowej pizzy. Dlatego warto spróbować swoich sił w przygotowaniu tego kulinarnego majstersztyku. Oto prosty przepis na autentyczną włoską pizzę, która zachwyci podniebienia i wprowadzi nas w wyjątkowy nastrój Światowego Dnia Pizzy.
SKŁADNIKI
na 2 sztuki pizzy
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 - 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
- Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (ciasto można też zagnieść mikserem planetarnym).
- Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.
- Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając niewielki "wałeczek" na brzegu.
- Wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego ser oraz ulubione dodatki. Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut.
Komentarze