Smażony ryż z dodatkami - jak go zrobić? W najprostszej opcji poleca się tylko ugotować i odsączyć ryż. W woku lub na patelni należy rozgrzać olej lub oliwę, a po chwili dodać ryż i dodatki. Najprostszy przepis na ryż smażony z jajkiem i kukurydzą
Składniki
Wykonanie
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, następnie wlej trochę oleju na patelnię (1-2 łyżki stołowe).
Posiekaj cebulę na kawałki dowolnej wielkości, nie ma to większego znaczenia i wrzuć na patelnię.
Posiekaj pieczarki i dodaj je do cebuli.
Po ugotowaniu ryż odsącz i dorzuć go na patelnię razem z odsączoną kukurydzą i wszystko wymieszaj.
Rozbij jajka i dodaj je na patelnię. Mieszaj danie, aż do odpowiedniego ścięcia się jajek. (w zależności jak lubisz)
Całość możesz posypać ulubionymi ziołami np. koperek, szczypiorek, natka pietruszki.
Komentarze