Ryż smażony z jajkiem

  • 27.09.2021
Ryż smażony z jajkiem

Smażony ryż z dodatkami - jak go zrobić? W najprostszej opcji poleca się tylko ugotować i odsączyć ryż. W woku lub na patelni należy rozgrzać olej lub oliwę, a po chwili dodać ryż i dodatki. Najprostszy przepis na ryż smażony z jajkiem i kukurydzą

Składniki  

  • Ryż (tyle, ile naprawdę masz ochotę!)  
  • Pół cebuli (lub więcej, jeśli masz ochotę)  
  • Puszka kukurydzy  
  • Kilka pieczarek 
  • 1-2 jajka  
  • Olej lub oliwa
  • Opcjonalnie zioła do posypania potrawy

 

Wykonanie

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, następnie wlej trochę oleju na patelnię (1-2 łyżki stołowe).  

Posiekaj cebulę na kawałki dowolnej wielkości, nie ma to większego znaczenia i wrzuć na patelnię.  

Posiekaj pieczarki i dodaj je do cebuli.    

Po ugotowaniu ryż odsącz i dorzuć go na patelnię razem z odsączoną kukurydzą i wszystko wymieszaj.  

Rozbij jajka i dodaj je na patelnię. Mieszaj danie, aż do odpowiedniego ścięcia się jajek. (w zależności jak lubisz)

Całość możesz posypać ulubionymi ziołami np. koperek, szczypiorek, natka pietruszki. 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.