Ryż smażony z jajkiem

  • 27.09.2021
Ryż smażony z jajkiem

Smażony ryż z dodatkami - jak go zrobić? W najprostszej opcji poleca się tylko ugotować i odsączyć ryż. W woku lub na patelni należy rozgrzać olej lub oliwę, a po chwili dodać ryż i dodatki. Najprostszy przepis na ryż smażony z jajkiem i kukurydzą

Składniki  

  • Ryż (tyle, ile naprawdę masz ochotę!)  
  • Pół cebuli (lub więcej, jeśli masz ochotę)  
  • Puszka kukurydzy  
  • Kilka pieczarek 
  • 1-2 jajka  
  • Olej lub oliwa
  • Opcjonalnie zioła do posypania potrawy

 

Wykonanie

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, następnie wlej trochę oleju na patelnię (1-2 łyżki stołowe).  

Posiekaj cebulę na kawałki dowolnej wielkości, nie ma to większego znaczenia i wrzuć na patelnię.  

Posiekaj pieczarki i dodaj je do cebuli.    

Po ugotowaniu ryż odsącz i dorzuć go na patelnię razem z odsączoną kukurydzą i wszystko wymieszaj.  

Rozbij jajka i dodaj je na patelnię. Mieszaj danie, aż do odpowiedniego ścięcia się jajek. (w zależności jak lubisz)

Całość możesz posypać ulubionymi ziołami np. koperek, szczypiorek, natka pietruszki.