Jakie pokrzywa ma właściwości?

  • 22.02.2023
Wszystko o pokrzywie
Źródło: pixabay.com

Wiosna to czas, kiedy zaczynamy zbierać pierwsze zioła, warto wtedy poszukać także młodych pędów pokrzyw. Od wieków pokrzywa jest doceniana w medycynie ludowej. Poznajmy zatem właściwości pokrzywy i sprawdźmy, jak ją wykorzystać.

Jakie są właściwości odżywcze pokrzywy?

Właściwości odżywcze pokrzywy

Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin: A, B, C, K oraz makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, żelazo, siarkę, potas, krzem i sód. To składniki, których potrzebuje organizm każdego z nas. 

Na co pomoże pokrzywa?

wzmacnia organizm
oczyszcza organizm z toksyn
źródło żelaza pomoże w leczeniu anemii
dobroczynnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci
reguluje proces trawienia
usuwa nadmiar wody z organizmu
działa bakteriobójczo

Kiedy najlepiej zbierać pokrzywę?

Najlepsze są świeże, młode liście, dlatego pędy pokrzywy powinniśmy zbierać w kwietniu i w maju (przed kwitnieniem). Właśnie wtedy zawiera ona najwięcej wartości odżywczych. Pokrzywę zbieramy w rękawiczkach ochronnych – najlepiej jest ucinać pędy nożyczkami i umieszczać je w wiklinowym koszyku (nigdy w torbie foliowej).

Pamiętajmy, żeby zawsze zbierać pokrzywę w zaufanych, ekologicznych miejscach, oddalonych od zanieczyszczeń, dróg oraz pól uprawnych, gdzie stosowane są chemiczne nawozy i opryski.

Co można zrobić z pokrzywy?

Herbatka pokrzywowa to napój, który oczyści i wzmocni organizm. Napar sporządzamy z suszonych liści pokrzywy (około 2 łyżki zalewamy gorącą wodą). Możemy wypić 2-3 szklanki herbatki dziennie. 

Taki napar tylko chłodny będzie też świetną płukanką na włosy. Po niej kosmyki szybko się wzmocnią i nabiorą pięknego blasku. Poza tym wacikiem nasączonym w naparze z pokrzywy można także przemywać twarz – skóra będzie oczyszczona i odżywiona. Pokrzywowy napar to również doskonała antybakteryjna płukanka do jamy ustnej. 

Do herbatek zbieramy tylko 4 górne części liści pokrzywy. Roślinę należy opłukać wodą i obsuszyć, pędy układamy np. na ręczniku papierowym. Przechowujemy w suchym miejscu. Dobrze zasuszona pokrzywa powinna mieć dalej zielony kolor.  

Smoothie z pokrzywą

Świeże liście pokrzywy można wykorzystać do wiosennego smoothie. Garść świeżych liści pokrzywy blendujemy z bananem, kiwi i pomarańczą. To prawdziwa bomba witaminowa i dawka energii dla organizmu!

Sok z pokrzywy

Będziemy potrzebowali około kilograma liści pokrzywy, należy je dokładnie umyć, drobno posiekać i przecisnąć w wyciskarce. Można też wycisnąć sok używając gazy. Zaleca się przeprowadzenie 2-tygodniowej kuracji, codziennie pijemy łyżkę stołową soku. Uwaga! Sok przechowujemy w lodówce maksymalnie 4-5 dni. 

Masa pokrzywowa 

Masa pokrzywowa idealnie nadaje się do kanapek, makaronu lub naleśników - przepis według św. Hildegardy 

  • 1 kg młodej pokrzywy,
  • 1–2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej białej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka „Przyprawy do potraw – mieszanki”,
  • 3 szczypty bertramu,
  • 3 szczypty galgantu,
  • ½ łyżeczki „Mieszanki przypraw z kozieradką”.

Młode pędy pokrzywy (najlepsza wczesnowiosenna) umyć, zalać wrzącą wodą, krótko pogotować. Odcedzić, ewentualnie posiekać. W rondlu rozgrzać masło klarowane, wkroić cebulę i rozgnieść ząbki obranego czosnku. Dodać pokrzywę oraz mąkę zmieszaną ze szklanką wody i jajkiem. Wymieszać, przyprawić, pogotować kilka minut. Masa powinna być gęsta „jak szpinak”.
Tak przygotowana pokrzywa może być podawana z ziarnem orkiszu, z makaronem, kuskusem albo chlebem. Może być także doskonałym farszem do naleśników lub krokietów.

Kto powinien uważać na pokrzywę?

Osoby chore na cukrzycę, z niewydolnością nerek i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Nie należy spożywać pokrzywy przed i po zabiegach chirurgicznych około tygodnia. 

 

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.