Wiosna to czas, kiedy zaczynamy zbierać pierwsze zioła, warto wtedy poszukać także młodych pędów pokrzyw. Od wieków pokrzywa jest doceniana w medycynie ludowej. Poznajmy zatem właściwości pokrzywy i sprawdźmy, jak ją wykorzystać.
Właściwości odżywcze pokrzywy
Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin: A, B, C, K oraz makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, żelazo, siarkę, potas, krzem i sód. To składniki, których potrzebuje organizm każdego z nas.
wzmacnia organizm
oczyszcza organizm z toksyn
źródło żelaza pomoże w leczeniu anemii
dobroczynnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci
reguluje proces trawienia
usuwa nadmiar wody z organizmu
działa bakteriobójczo
Najlepsze są świeże, młode liście, dlatego pędy pokrzywy powinniśmy zbierać w kwietniu i w maju (przed kwitnieniem). Właśnie wtedy zawiera ona najwięcej wartości odżywczych. Pokrzywę zbieramy w rękawiczkach ochronnych – najlepiej jest ucinać pędy nożyczkami i umieszczać je w wiklinowym koszyku (nigdy w torbie foliowej).
Pamiętajmy, żeby zawsze zbierać pokrzywę w zaufanych, ekologicznych miejscach, oddalonych od zanieczyszczeń, dróg oraz pól uprawnych, gdzie stosowane są chemiczne nawozy i opryski.
Herbatka pokrzywowa to napój, który oczyści i wzmocni organizm. Napar sporządzamy z suszonych liści pokrzywy (około 2 łyżki zalewamy gorącą wodą). Możemy wypić 2-3 szklanki herbatki dziennie.
Taki napar tylko chłodny będzie też świetną płukanką na włosy. Po niej kosmyki szybko się wzmocnią i nabiorą pięknego blasku. Poza tym wacikiem nasączonym w naparze z pokrzywy można także przemywać twarz – skóra będzie oczyszczona i odżywiona. Pokrzywowy napar to również doskonała antybakteryjna płukanka do jamy ustnej.
Do herbatek zbieramy tylko 4 górne części liści pokrzywy. Roślinę należy opłukać wodą i obsuszyć, pędy układamy np. na ręczniku papierowym. Przechowujemy w suchym miejscu. Dobrze zasuszona pokrzywa powinna mieć dalej zielony kolor.
Smoothie z pokrzywą
Świeże liście pokrzywy można wykorzystać do wiosennego smoothie. Garść świeżych liści pokrzywy blendujemy z bananem, kiwi i pomarańczą. To prawdziwa bomba witaminowa i dawka energii dla organizmu!
Sok z pokrzywy
Będziemy potrzebowali około kilograma liści pokrzywy, należy je dokładnie umyć, drobno posiekać i przecisnąć w wyciskarce. Można też wycisnąć sok używając gazy. Zaleca się przeprowadzenie 2-tygodniowej kuracji, codziennie pijemy łyżkę stołową soku. Uwaga! Sok przechowujemy w lodówce maksymalnie 4-5 dni.
Masa pokrzywowa
Masa pokrzywowa idealnie nadaje się do kanapek, makaronu lub naleśników - przepis według św. Hildegardy
Młode pędy pokrzywy (najlepsza wczesnowiosenna) umyć, zalać wrzącą wodą, krótko pogotować. Odcedzić, ewentualnie posiekać. W rondlu rozgrzać masło klarowane, wkroić cebulę i rozgnieść ząbki obranego czosnku. Dodać pokrzywę oraz mąkę zmieszaną ze szklanką wody i jajkiem. Wymieszać, przyprawić, pogotować kilka minut. Masa powinna być gęsta „jak szpinak”.
Tak przygotowana pokrzywa może być podawana z ziarnem orkiszu, z makaronem, kuskusem albo chlebem. Może być także doskonałym farszem do naleśników lub krokietów.
Osoby chore na cukrzycę, z niewydolnością nerek i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Nie należy spożywać pokrzywy przed i po zabiegach chirurgicznych około tygodnia.
A.J.
Komentarze