Kofeina to jedna z najbardziej popularnych i znanych substancji pobudzających. Występuje w kawie, herbacie, niektórych napojach gazowanych i czekoladzie. Od lat znane jest jej działanie energetyzujące i poprawiające nastrój. Należy pamiętać, że kofeina wykazuje działanie uzależniające. Im większe jej spożycie, tym wyższa tolerancja organizmu na jej oddziaływanie.
Kofeina pobudza organizm - PRAWDA
Kofeina ma właściwości pobudzające przez działanie na korę mózgową. Powoduje lepsze skupienie uwagi, wydłuża czas koncentracji, zmniejsza zmęczenie i senność, poprawia logiczne myślenie i pamięć. To jednak efekt krótkotrwały i wraz z wydalaniem kofeiny z organizmu zmiejsza się.
Najbogatszym źródłem kofeiny jest ziarno kawy - FAŁSZ
Najwięcej tej substancji zawiera amazońska roślina - gwarana (Paullinia guarana). Jej nasiona mają 5 proc. kofeiny. Następne w kolejności są liście herbaty (2-5 proc.), liście mate (3 proc.), orzeszki kola (1,5-2,5 proc.) i ziarna kawy (0,6-2,8 proc.). Niewielkie ilości kofeiny zawiera również ziarno kakaowca (0,3 proc.), a nawet nieduża bylina rosnąca w Polsce - iglica.
Kofeinę łatwo przedawkować - PRAWDA
Wypijamy ją w różnych napojach, zjadamy w czekoladzie, przyjmujemy w lekach. Bezpieczna dawka dla dzieci to ok. 5,3 mg/kg masy ciała, czyli np. 140–160 mg kofeiny na dobę dla dziesięciolatka. Dla dorosłej osoby bezpieczna dawka kofeiny to poniżej 300 mg na dobę. Powyżej 500 mg jest już uznawane za przedawkowanie. Zaś powyżej 2000 mg – za zatrucie kofeiną: powoduje m.in. silne pobudzenie, rozkojarzenie, uderzenia gorąca, zawroty głowy, drgawki, bezsenność. Nadmiar kofeiny u młodzieży może powodować kłopoty ze snem, skupieniem uwagi, nerwowość.
Zmienia przebieg niektórych procesów biochemicznych w organizmie - PRAWDA
Jest to substancja pobudzająca: 250 mg kofeiny (tyle mają 2 filiżanki mocnej kawy) może nawet trzykrotnie zwiększać ilość adrenaliny we krwi, tym samym przyspieszając oddech. Kofeina blokuje również receptory adenozyny. Oprócz tego zwiększa wydzielanie dopaminy pobudzającej ośrodki przyjemności/szczęścia w mózgu. Czyli sprawia, że jednocześnie jesteś pobudzona i zrelaksowana.
Kofeina nie jest szkodliwa dla zdrowia - PRAWDA/FAŁSZ
Nadmierne spożycie kofeiny nie jest dobre dla naszego organizmu, nastomiast jest też pożyteczna. Kofeina to związek stosowany w tabletkach przeciwbólowych, bo łagodzi ból i napięcie, wpływa też na uwalnianie dopaminy – hormonu odpowiedzialnego za uczucie zadowolenia. Ponadto kofeina może obniżać histaminę w organizmie (związek odpowiadający za reakcje alergiczne). Jest też wykorzystywana w leczeniu astmy oskrzelowej, bo rozszerza oskrzela. Coraz więcej jest doniesień naukowych, że spożycie kawy może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów, ale nie zostało to jeszcze udowodnione.
Kofeina zawarta w kosmetykach zwalcza cellulit - PRAWDA
Producenci kosmetyków wykorzystują unikatowe właściwości kofeiny w usuwaniu cellulitu oraz wiotczenia skóry. Związek ten poprawia bowiem krążenie krwi i odpływ limfy, pomaga pozbyć się zalegających toksyn. Ponadto dodaje skórze energii i pozwala zachować jej jędrność.
Kawa z mlekiem jest zdrowsza niż czarna, ale herbatę lepiej pić bez mleka - PRAWDA
Dodatek mleka do kawy w pewnym stopniu uzupełnia straty wapnia. Ponadto mleko alkalizuje kawę, co ma korzystne działanie, bo jemy za dużo produktów o kwaśnym odczynie (np. mięsa). W kawie i herbacie znajdują się polifenole o działaniu antyoksydacyjnym. Silne właściwości antyoksydacyjne herbaty udowodniono w wielu badaniach. Jednak gdy wlejemy mleko do herbaty, spowodujemy wytrącenie tych związków, co zahamuje ich działanie. Dlatego herbatę lepiej pić bez mleka.
A.J.
Komentarze