Przepis na pieczonego bakłażana

  • 09.01.2022
Pieczony bakłażan
Źródło: PolishLady.pl

Bakłażan, a właściwie psianka podłużna coraz częściej gości w naszych kuchniach i na talerzach. Jedną z najpopularniejszych form jego przygotowania jest pieczenie.

Bakłażan należy przed przygotowaniem umyć oraz sparzyć gorącą wodą. Następnie odciąć jego zielony koniec i przeciąć go na pół – najlepiej wzdłuż.

 

Obie części naciąć na wewnętrznej części w kratkę.

 

Tak przygotowane warzywo nacieramy olejem lub oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami:

  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona
  • bazylia
  • czosnek

 

Wkładamy danie na blaszce do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 40-50 minut, aż stanie się miękki i delikatny.

 

Podajemy z surówką, sałatą lub innymi pieczonymi warzywami.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.