PAPRYKA MARYNOWANA - PRZEPIS NA PAPRYKĘ W SŁOIKACH NA ZIMĘ

  • 06.09.2023
Zachowaj lato w słoikach. Papryka marynowana na zimę.
Źródło: pixabay.com

Papryka jest bardzo zdrowa, a zakonserwowana stanowi doskonały dodatek do serów, wędlin, kanapek i dań obiadowych. Możemy się nią raczyć przez całą zimę. Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne. Poznaj przepis na marynowaną paprykę i zrób ją sam.

SKŁADNIKI

  • 1,5 KG PAPRYKI
  • 5 SZKLANEK WODY
  • 1 SZKLANKA OCTU 10%
  • 1 SZKLANKA CUKRU
  • 1 PŁASKA ŁYŻKA SOLI
  • LIŚCIE LAUROWE
  • GORCZYCA
  • KILKA ZIAREN PIEPRZU
  • KILKA ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO
  • OLEJ

PRZYGOTOWANIE 

  • Na początku należy umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne oraz białe włókna. Pokroić ją i sparzyć wrzątkiem.
  •  
  • Następnie trzeba przygotować zalewę. Bierzemy 5 szklanek wody, szklankę octu, cukier i łyżkę soli. Całość zagotować.
  •  
  • Paprykę należy ciasno ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą. Do każdego słoika dołożyć pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Na koniec wlać łyżkę oleju i pozamykać słoiki.
  •  
  • Następnie pasteryzować 10-15 minut w gorącej wodzie i gotowe.

Wartości odżywcze papryki

Papryka należy do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidor, ale zawartością witaminy C przewyższa go kilkakrotnie. W papryce jest jej 150-180 mg na 100 g owoców, a w pomidorach od 20 do 25 mg. Papryka przewyższa pod tym względem owoce cytrusowe. Ponadto papryka zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, PP, nawet E, a ze związków mineralnych - fosfor, magnez, sporo wapnia i żelazo. Papryka jest niskokaloryczna, ma tylko 24 kilokalorie w 100 gramach.

 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.