Witamina A czyli inaczej retinol zaliczana jest do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ta witamina pełni bardzo ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek, wspomaga proces gojenia się ran oraz wpływa korzystnie na wygląd naszej skóry.
To tylko niektóre z właściowści, które posiada witamina A:
Referencyjną wartość dziennego spożycia witaminy A określa się u dorosłego człowieka (mężczyzna, 70 kg) na poziomie 900 µg.
Termin witamina A odnosi się do kilku substancji – retinolu i jego pochodnych (retinoidów), które obecne są w produktach pochodzenia zwierzęcego, oraz karotenoidów, obecnych w produktach pochodzenia roślinnego.
Najwięcej witaminy A zawierają:
tran
wątroba i inne rodzaje podrobów
żółtko jaja
słodkie ziemniaki
marchew
jarmuż
szpinak
dynia
Znajdziemy ją również w:
mleku
maśle
śmietanie
pomidorach
papryce
brokułach
w tłustych serach
sałacie
fasolce szparagowej
szczypiorku
kopereku
zielonym groszku
Stan niedostatecznego poziomu witaminy A w organizmie nazywany jest hipowitaminozą. Niedobór tego związku prowadzi do szeregu konsekwencji. Jedna z nich to: zaburzenie funkcji siatkówki oka, co przejawia się pogorszeniem widzenia o zmierzchu. Stan ten określany bywa kurzą ślepotą. Dostarczanie organizmowi za małych ilości witaminy A prowadzi do wysychania rogówki, a z czasem do jej zmiękczenia i obumierania, co w efekcie jest przyczyną utraty wzroku.
Niedobór witaminy A wpływa negatywnie na kondycję skóry – sprzyja jej rogowaceniu. Konsekwencją niskiego poziomu omawianej substancji jest uszkodzenie błon śluzowych przewodu pokarmowego, układu moczowego czy dróg oddechowych. Hipowitaminoza może doprowadzić do zaburzeń pracy układu nerwowego i obniżyć odporność organizmu, a tym samym zwiększyć podatność na infekcje. Niski poziom witaminy A powoduje spadek aktywności makrofagów komórek uczestniczących w mechanizmach obronnych organizmu. Hipowitaminoza ma wpływ również na płodność.
Niedobór witaminy A jest niebezpieczny szczególnie dla najmłodszych. Jego konsekwencją może być zahamowanie wzrostu, zaburzenia wzroku i zaburzenia układu odpornościowego.
Tak! Hiperwitaminoza czyli nadmiar witaminy może być dla organizmu szkodliwy.
Po przedawkowaniu możemy mieć zmiany skórne, którym towarzyszą suchość, zaczerwienienie i nieprawidłowa pigmentacja, wypadanie oraz łamliwość włosów i paznokci, bóle stawów i kości, osłabienie mięśni, obniżenie gęstości kości, spadek apetytu, ociężałość, powiększenie wątroby i śledziony w ciężkich przypadkach – mdłości, wymioty, ból głowy, drgawki, nadmierna pobudliwość, światłowstręt, zaburzenia pracy serca i nerek, nadmiar witaminy A u kobiet ciężarnych może prowadzić do uszkodzenia płodu.
Pamiętaj, aby uniknąć przykrych konsekwencji zarówno niskiego, jak i zbyt wysokiego spożycia witaminy A, bardzo ważne jest dbanie o zbilansowaną dietę.
A.J.
Komentarze