Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Przygotowanie:
Do szerokiej miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz oleju. Wlej gorącą wodę - około 2/3 szklanki i wyrabiaj chwilę ciasto.
Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą, przezroczystą i odłóż na 30-60 minut np na blacie. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.
Suszone grzyby umieść w większym naczyniu i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Miseczkę przykryj np. talerzykiem i odstaw w suche i chłodne miejsce minimum na godzinę. Po tym czasie grzyby razem z wodą przełóż do małego garnuszka i zagotuj. Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj przez 20 minut, najlepiej pod przykryciem. Odsączone grzybki pokrój w drobną kostkę. Na nagrzaną patelnię wlej olej. Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmażaj ją na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj grzyby oraz sól i pieprz. Podsmażaj całość jeszcze dodatkowe pięć minut. Od czasu do czasu zamieszaj całość drewnianą łyżką. Po przestudzeniu dodaj jedno żółtko surowego jajka oraz płaską łyżkę bułki tartej. Cały farsz bardzo dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na trzy części. Dwie części przykryj wilgotną ściereczką. Z trzeciej części uformuj kulę gotową do wałkowania. Ciasto będzie lekko klejące. Po podsypaniu mąką będzie się dobrze wałkować. Ciasto rozwałkuj cienko i wycinaj malutkie kółka ok. 5 cm średnicy. Na środek każdego kólka nakładaj malutką łyżeczkę farszu. Uszka składaj na pół i sklejaj boki. Wystarczy już tylko złączyć ze sobą oba końce i gotowe.
Każdą serię, umieszczaj w dużym garnku z osoloną, gotującą się wodą. Po chwili uszka z grzybami wypłyną na powierzchnię. Uszka wyciągaj po około maksymalnie 2 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Z podanych składników wychodzi ok 100 szt.
Smacznego!
A.J.
Komentarze