Owocowe crumble, czyli ulubione owoce pod kruszonką

  • 27.07.2022
Owocowe crumble, czyli ulubione owoce pod kruszonką
Źródło: pixabay.com

Czereśnie z rabarbarem pod kruszonką to zdrowy i bardzo smaczny sezonowy deser. Podawany w oryginalny sposób zachwyca też swoją prezencją. Coraz częściej w menu najciekawszych kawiarni w mieście znajdujemy dziś owocowe crumble. Najwyższy czas, byś sama przyrządziła ten specjał.

Przygotowanie tego sezonowego ciasta nie jest trudne i zajmie ci jedynie 45 minut.

Potrzebne produkty:

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka brązowego cukru

- ½ szklanki płatków owsianych

- ½ szklanki migdałów

- cynamon

- 6 łyżek masła

- 3 laski rabarbaru

- 2 szklanki czereśni

 

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, ¼ szklanki cukru, płatki, migdały i szczyptę cynamonu. Do uzyskanej mieszanki dodaj też masło. Całość zacznij rozcierać w palcach. Gdy powstanie kruszonka zabierz się za obieranie i krojenie rabarbaru. Potem wydrąż pestki z umytych czereśni. Przygotowane owoce zasyp ¾ szklanki cukru i duś przez 10 minut.

Natłuść masłem 6 foremek do pieczenia. Do każdej włóż owoce i posyp kruszonką. Potem w piekarniku ustaw odpowiednią temperaturę, 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego swoje desery. Na efekty poczekaj 25 minut. Crumble możesz podawać w towarzystwie słodkiej gałki lodów. Będzie pysznie.

 

Smacznego!

 

Gabriela Grinka