Czereśnie z rabarbarem pod kruszonką to zdrowy i bardzo smaczny sezonowy deser. Podawany w oryginalny sposób zachwyca też swoją prezencją. Coraz częściej w menu najciekawszych kawiarni w mieście znajdujemy dziś owocowe crumble. Najwyższy czas, byś sama przyrządziła ten specjał.
Przygotowanie tego sezonowego ciasta nie jest trudne i zajmie ci jedynie 45 minut.
Potrzebne produkty:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka brązowego cukru
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki migdałów
- cynamon
- 6 łyżek masła
- 3 laski rabarbaru
- 2 szklanki czereśni
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, ¼ szklanki cukru, płatki, migdały i szczyptę cynamonu. Do uzyskanej mieszanki dodaj też masło. Całość zacznij rozcierać w palcach. Gdy powstanie kruszonka zabierz się za obieranie i krojenie rabarbaru. Potem wydrąż pestki z umytych czereśni. Przygotowane owoce zasyp ¾ szklanki cukru i duś przez 10 minut.
Natłuść masłem 6 foremek do pieczenia. Do każdej włóż owoce i posyp kruszonką. Potem w piekarniku ustaw odpowiednią temperaturę, 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego swoje desery. Na efekty poczekaj 25 minut. Crumble możesz podawać w towarzystwie słodkiej gałki lodów. Będzie pysznie.
Smacznego!
Gabriela Grinka
Komentarze